Szybkie fit przekąski to smaczne dania. Ich przygotowanie jest banalnie proste, poza tym to ciekawy zamiennik, na przykład dla kalorycznych słodyczy. W naszym artykule znajdziesz aż 30 receptur na fit przekąski. Koniecznie je przetestuj!
Zdrowe przekąski są dobre na każdą okazję! I nie tuczą!
Fit przekąska może być zarówno słodka, jak i słona. To dość proste receptury, które bez trudu stworzysz w domu. Do wielu z nich wykorzystasz produkty spożywcze, które każdy ma w lodówce, więc nie musisz specjalnie iść do sklepu. Co ważne, to smaczne i niskokaloryczne dania, dzięki którym zapomnisz o podjadaniu niezdrowych przekąsek. Fit wersja będzie doskonale sprawdzać się na przyjęciach, jak i w lunchboxie, który zabierzesz ze sobą do pracy.
Fit przekąski na słodko – 5 przepisów
Pomysły na fit przekąski są różne. Typy słodkie spokojnie zastąpią nam kaloryczne wypieki oraz desery. Co można przygotować? Poniżej znajdziesz 5 naszych propozycji:
1. Ciastka z bananami w stylu fit
Do przygotowania szybkich ciasteczek potrzebne są Ci następujące składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 małe banany lub jeden duży dojrzały egzemplarz
- pół szklanki mleka
- płaska łyżeczka sody.
*Posiekane orzechy i czekolada będzie ciekawym dodatkiem do bazowego przepisu.
Wszystko miksujesz na gładką masę za pomocą blendera. Ciasteczka formujesz w kulki i rozgniatasz na blaszce wyłożonej papierem. Pieczesz przez 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.
2. Fit batoniki
Większość osób sięga po batoniki, bo to szybka przekąska, którą łatwo ze sobą zabrać. W fit odsłonie znajdą się następujące składniki:
- duża garść orzechów
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- garść pestek dyni
- 10 łyżek płatków owsianych oraz żytnich.
W zasadzie można używać dowolne bakalie. Zawsze warto delikatnie podprażyć je na patelni wraz z płatkami. Miód z ulubionymi przyprawami, na przykład korzennymi rozgrzewasz w osobnym naczyniu, do którego potem wsypiesz wcześniej przygotowane bakalie. Całość przelewasz do foremki i wstawiasz na kilka godzin do lodówki. Następnie kroisz na równe batoniki, możesz polać polewą.
3. Zdrowe daktylowe kulki
Z suszonych daktyli przygotujesz pyszne kulki. 1 szklanka owoców zalana wodą i zostawiona na noc to baza. Po odcedzeniu łączysz ją z łyżką masła orzechowego, 5 łyżkami wiórków kokosowych, jak i z 2 łyżkami siemienia lnianego. Masę dokładnie mieszasz. Formujesz kulki, do każdej wkładasz migdał. Możesz obtoczyć je w kakao lub w wiórkach kokosowych. Najlepiej włożyć do lodówki, aby nieco stwardniały.
4. Jabłka pod kruszonką w wersji fit
To fit przekąska, która robi się dosłownie sama! Do jej zrobienia potrzebujesz:
- 2-3 małe jabłka (możesz w zasadzie wykorzystać dowolne owoce)
- łyżeczkę ksylitolu lub słodzika
- szczyptę cynamonu
- łyżkę miodu
- 100 g płatków owsianych.
Jabłka obierasz, kroisz w ćwiartki. Układasz je w małym naczyniu do zapiekania, wsypujesz słodzik i mieszkasz. Przygotowujesz kruszonkę – płatki owsiane, miód, przyprawy oraz ewentualnie odrobinę wody łączysz razem. Posypujesz wierzch owoców. Pieczesz przez 30 minut w 180 stopniach, najlepiej ustaw piekarnik na opcję góra-dół.
5. Spróbuj gryczanych fit gofrów!
Gofry gryczane to zdrowsza wersja tego słodkiego przysmaku. Dodajesz dowolne owoce, poza tym jogurt, czy miód i masz pyszny posiłek.
Do zrobienia tej wersji potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- zioła, sól oraz pieprz do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na 15 minut. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Odstaw na kratkę do wystygnięcia.
Fit przekąski na słono – 5 przepisów
Fit przekąska na słono króluje. Nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, a nawet do przekąszenia w ciągu dnia. Co można zrobić? Poniżej znajdziesz 5 sprawdzonych receptur:
1. Fit nachosy z tortilli
2 placki tortilli kroisz na trójkąty, na przykład nożem do pizzy. W garnuszku rozpuszczasz 100 g masła, do niego wsypujesz aromatyczne przyprawy – sól, pieprz, bazylię oraz inne zioła. Dodaj również przetarty czosnek oraz 40 g potarkowanego parmezanu. Nałóż masę na dwie strony placka. Piecz przez 15 minut w 160 stopniach.
2. Guacamole
Dojrzałe awokado rozgniatasz widelcem, dodajesz do tego sok z połowy limonki, pokrojone drobno pomidorki bez skóry, a także cebulkę. Przyda się również świeża kolendra. Serwujesz z warzywami pokrojonymi w słupki.
3. Fit frytki z batatów
Pomysły na fit przekąski to frytki, ale w zdrowej wersji. 1-2 duże bataty obierasz i kroisz w słupki. Obtaczasz je w kilku łyżkach oliwy z oliwek wymieszanej z suszonym tymiankiem, a także solą. Układasz na blasze do pieczenia. Pieczesz przez 20-30 minut w wysokiej temperaturze wynoszącej 190-200 stopni. Podajesz z wysokiej jakości keczupem.
4. Fit mini roladki z łososiem
Czasami kompletnie nie mamy pomysłu co zjeść. Przepisy na fit przekąski to ratunek! Do wnętrza placka tortilli dodajesz, na przykład serek kremowy, wędzonego łososia i rukolę, czy też chudą szynkę. Układasz składniki tylko z jednej strony! Dokładnie zwijasz w rulon, kroisz w mniejsze kawałki na plastry. Ta fit przekąska może mieć naprawdę odmienne dodatki, więc bądź kreatywna.
5. Warzywa z sosem jogurtowym
Fit przekąska to surowe warzywa pokrojone w słupki plus sos. Polecamy przygotować typ na bazie jogurtu naturalnego (najlepiej o niskiej zwartości tłuszczu), czosnku i ziół. Opcjonalnie można dodać odrobinę majonezu do zaostrzenia smaku.
Fit przekąski na szybko – 5 przepisów
Przepisy na fit przekąski, które zrobisz w ekspresowym tempie cieszą się największą popularnością. Oto 5 receptur:
1. Serek wiejski na słodko
To sprawdzona opcja na zdrowy i szybki posiłek. Nie ma mowy o długim przygotowywaniu. Do tej receptury musisz mieć:
- 250 g serka wiejskiego, najlepiej tego ze zwiększoną dawką białka
- 150 g ulubionych owoców, na przykład bananów
- garść posiekanych orzechów
- łyżka masła orzechowego
- dosłodź do smaku – miodem, syropem klonowym bądź dżemem.
2. Fit koktajl
Do kielicha blendera wrzucasz dowolne owoce, poza tym dodajesz mleko bądź jogurt – im mniej tym wyjdzie bardziej gęsta konsystencja. Jeśli chcesz zrobić pożywny typ warto dorzucić niewielką ilość płatków owsianych i orzechów, do tego miarkę odżywki białkowej o dowolnym smaku, wtedy całość stanie się bardziej sycąca i wartościowa. Wszystko blendujesz na gładką konsystencje i gotowe!
3. Fit rollsy z warzywami na szybko
Potrzebujesz kilka sztuk papieru ryżowego (koniecznie wcześniej namoczony!). Do środka wkładasz dowolne warzywa pokrojone, na przykład w słupki. Możesz podpiec je w piekarniku lub jeść bezpośrednio po zrobieniu z ulubionym sosem.
4. Zdrowa sałatka z „resztek”
Czasami kompletnie nie wiemy co zjeść. Warto sprawdzić jakie warzywa mamy w lodówce. Makaron oraz mięso z obiadu również się przyda. Fit przekąski są nie tylko szybkie, ale i tanie, bo korzystamy z tego co mamy akurat pod ręką. Sałatka z „resztek” powstanie z następujących składników:
- garść szpinaku najlepiej typu baby
- 150 g pieczonego lub grillowanego kurczaka lub chudej wędliny
- 100 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego
- garść oliwek
- 1/3 kostki sera feta
- garść pomidorków koktajlowych.
Lekki sos zrobisz na bazie:
- soku z połowy cytryny
- łyżeczki oliwy z oliwek
- ząbku czosnku
- odrobiny octu winnego.
Warzywa i mięso kroisz na mniejsze kawałki. Polewasz wszystko przygotowanym wcześniej sosem.
5. Fit pasta jajeczna
Nie masz pomysłu co zjeść na szybko? Wcześniej ugotowane jajka (2-3) rozdrabniamy, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką oraz ogórkiem bądź z innymi warzywami jakimi dysponujemy. Dobrze dodać awokado. Na końcu użyj jogurt naturalny oraz przyprawy – pieprz oraz sól. Podajesz z pełnoziarnistym pieczywem.
Fit przekąski do szkoły i pracy – 5 przepisów
Fit przekąska na wynos to idealna opcja do pudełka. Co ze sobą zabrać? Poniżej znajdziesz 5 propozycji. Oto one:
1. Sałatka grecka
Sałatki mogą być smaczne i sycące mimo iż to fit odsłony. Najlepiej zabierać osobno sos i dodawać go bezpośrednio przed zjedzeniem. Sałatka w klimacie greckim składa się z następujących składników:
- 2 pomidory
- sól i pieprz do smaku
- ogórek
- pół kostki sera feta najlepiej o niższej zawartości tłuszczu
- 2-3 garście miksu sałat
- odrobinę cebuli pokrojonej w plastry
- garść oliwek.
Warzywa i ser kroisz na mniejsze kawałki, wszystko łączyć z sosem na bazie oliwy z oliwek i natki pietruszki – drobno posiekanej. Można dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa, ale trzymaj je osobną, bo zmiękną, gdy będą przechowywane razem z sosem, tak samo jak pozostałe składniki.
2. Ryż z jabłkami
Ugotuj 100 g brązowego ryżu, do tego dodaj podprażone jabłka z cynamonem, a na wierzchu pojawi się odrobina niskotłuszczowego jogurtu owocowego. To nietypowa sałatka idealna do zabrania ze sobą do pracy bądź do szkoły. Smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno.
3. Zdrowy koktajl z owoców
Koktajl to szybka przekąska. Jak zrobić typ egzotyczny? Potrzebne są 2 owoce mango, 1/4 świeżego ananasa oraz pomarańcza. Owoce obierasz, kroisz na mniejsze kawałki. Wrzucasz je do wysokiego kielicha, do tego dodajesz szklankę pełną kostek lodu. Miksujesz na gładką masę, kiedy jest ona za gęsta dolej odrobinkę wody, albo poczekaj aż lód się rozpuści mocniej. Wlewasz do butelki lub pojemnika typu shaker i zabierasz ze sobą.
4. Warzywa z hummusem
Odcedzasz puszkę lub słoik ciecierzycy – 250 g. Wrzucasz do pojemnika wraz z solą i pieprzem, a także z łyżką oliwy z oliwek, a także 2 ząbkami czosnku oraz łyżką pasty tahini. Do smaku przyda się łyżeczka soku z cytryny. Miksujesz na gładką masę. W jednym pojemniczku znajdzie się hummus, a w drugim warzywa – surowe lub pieczone.
5. Mini wrapy z awokado w wersji fit
W lunchowym pudełku zamiast kanapek znajdą się tortille. Mini placki posmaruj awokado z przetartym czosnkiem. Na to połóż kilka plasterków chudej wędliny lub jajko, poza tym dowolne warzywa. Zwiń i pokrój na krążki, ponieważ je łatwiej zjeść bez sztućców.
Fit przekąski do alkoholu na imprezę – 5 przepisów
Fit przekąska na imprezę to ciekawy dodatek do drinków. Poniżej masz 5 prostych przepisów:
1. Fit szaszłyki z kurczakiem
Do przygotowania tej smacznej i efektownej fit przekąski potrzebujesz:
- 500 g piersi z kurczaka
- kilka sztuk pieczarek
- małą cebulę
- czerwoną paprykę.
Mięso kroisz w kostkę marynujesz w odrobinie oliwy z oliwek, w słodkiej papryce, czosnku i dowolnych ziołach. Najlepiej zostaw na kilka godzin. Warzywa kroisz na mniejsze części. Naprzemiennie na patyczek nakładasz poszczególne składniki. Układasz na blaszce i pieczesz przez 30 minut w 180 stopniach. Równie dobrze smakują przygotowane na grillu.
2. Fit koreczki z serem
Nie masz czasu gotować, a czekasz na gości? Przygotuj koreczki, a więc takie mini kanapeczki w wersji fit. 2 kromki ciemnego pieczywa, ser, pomidorki i inne warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Po kolei nakładasz poszczególne składniki na mini patyczki. Na górze może znaleźć się oliwka, czy pomidorek.
3. Roladki z ogórka
Do tego dania potrzebujesz długiego ogórka. Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża robisz z tego warzywa szerokie paski. Do ich środka wkładasz serek kremowy i plasterki wędliny. Zwijasz i spinasz wykałaczką, tak powstaną smaczne roladki.
4. Faszerowane pieczarki
Duże pieczarki można bez trudu nafaszerować. Usuwasz nóżki i w to miejsce wkładasz masę na bazie – podsmażonego szpinaku połączonego z czosnkiem, a także solą i pieprzem. Na górze pojawia się mozzarella. Pieczesz przez 15-20 minut w 180 stopniach.
5. Fit tacos
Tacos wypełniasz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, pomidorkami, selerem naciowym. Kurczak z grilla oraz kolendra to dodatki, które podkręcą smak dania. Podajesz z pastą pomidorową z ziołami bądź z awokado, czy hummusem.
Fit przekąski na wieczór do filmu – 5 przepisów
Oglądanie filmów wymaga odpowiedniej oprawy. Zamiast popcornu i chipsów wybierz zdrowe przekąski. Na przykład:
1. Chipsy z jarmużu
Jarmuż oczyszczasz, rozdrabniasz na mniejsze kawałki, umieszczasz w misce wraz z olejem roślinnym, szczyptą papryki słodkiej oraz chili. Skórka z cytryny mile widziana. Układasz na papierze do pieczenia chipsy z jarmużu. Pieczesz 3-5 minut w 150 stopniach.
2. Pieczona ciecierzyca – wersja wytrawna
Fit przekąska to chrupki z ciecierzycy. Wykorzystujemy produkt z puszki lub ze słoika. Dokładnie płuczemy wodą. Osuszoną ciecierzycę mieszamy w misce z małą łyżką mąki ziemniaczanej, oliwą i dowolnymi przyprawami, na przykład papryką. Rozkładamy równo na blaszce, pieczemy 30 minut aż pięknie zbrązowieje.
3. Pieczona ciecierzyca na słodko
W tym wariancie również dokładnie płuczesz ciecierzycę, ale „posypka” jest inna. Zrobisz ją z 1 łyżeczki cynamonu oraz z takiej samej ilości melasy. Opcjonalnie można dodać cukier, wtedy całość wyjdzie bardziej chrupiąca.
4. Banany z masłem orzechowym
Banana kroimy na pół, w środku pojawia się masło orzechowe. Obtaczamy połączone z masłem orzechowym owoce w roztopionej gorzkiej czekoladzie z dodatkiem 2 łyżek mleka. Czekamy aż masa zastygnie i zajadamy!
5. Klasyczne frytki
Ziemniaki obierasz, kroisz na słupki, następnie wrzucasz do zimnej wody. Potem dokładnie osuszasz i obtaczasz w niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przyprawy do ziemniaków, która kryje różne aromatyczne składniki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku – 220 stopni przez około 20 minut.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.