mierzenie poziomu tkanki tluszczowej

Jak samodzielnie sprawdzić poziom tkanki tłuszczowej? Różne metody


Tkanka tłuszczowa utrzymuje się na różnym poziomie. Jej wartość zależy od wielu czynników, między innymi od płci, wieku, czy jedzenia jakie spożywamy. Jak samodzielnie sprawdzić poziom tkanki tłuszczowej? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy najskuteczniejsze sposoby.


Poziom tkanki tłuszczowej

Możesz stracić kilka kilogramów na wadzę, a mimo to poziom tkanki tłuszczowej pozostaje bez zmian. Warto kontrolować tę wartość, aby mieć większy monitoring nad procesem chudnięcia. To nie wszystko, bo określenie tego poziomu jest ważne także dla naszego zdrowia.

Za duży poziom tkanki tłuszczowej może być przyczyną wielu problemów ze zdrowiem, między innymi nadciśnienia, choroby wieńcowej czy nawet udaru. Co ciekawe również za mała ilość tkanki tłuszczowej nie jest dobra, dlatego że może prowadzić do obniżenia libido, braku równowagi hormonalnej, utraty masy kostnej a nawet zmniejszenia płodności.

Instrukcja samodzielnego mierzenia poziomu tkanki tłuszczowej

W domu samodzielnie możesz obliczyć poziom tkanki tłuszczowej. Jednak to nieco zawiły proces składający się z dwóch części.

1. Jak zmierzyć poziomu tłuszczu za pomocą suwmiarki?

Musisz zmierzyć fałd podskórny – łapiesz kciukiem oraz palcem wskazującym na wysokości pępka nad kością biodrową. Dokonujesz pomiaru za pomocą suwmiarki. Aby wynik był miarodajny robimy tak aż 3 razy w identycznym miejscu. Potem wyciągamy z tego średnią. Uzyskany wynik podstawiamy do następującego wzoru matematycznego:

Dla kobiety:

% poziom tłuszczu = 1.223 X – 0.0134 (X do kwadratu) + 0.124 Wiek + 6.07

Dla mężczyzn:

% poziom tłuszczu = 1.378 X – 0.0174 (X do kwadratu) + 0.213 Wiek – 5.84

gdzie X to wynik naszych pomiarów

Wynik będzie dość dokładny, ale tylko wtedy jeśli nasz fałd skórny nie przekracza 35 mm. Margines błędu wynosi jedynie 1-2%.

1. Jak zmierzyć poziomu tłuszczu za pomocą fałdomierza?

Można wykorzystać do pomiarów fałdomierz, czyli specjalne urządzenie – tu ryzyko błędu również wynosi 1-2%.

Uzyskany wynik podstawiasz do następującego wzoru:

W przypadku kobiet:

GFS (grubość fałdu skórnego) x 1,223 – 0,0134 x GFS2 + 0,124 x Wiek – 6,07

U mężczyzn to wygląda inaczej:

GFS x 1,378 – 0,0174 x GFS2+ 0,213 x Wiek – 5,84

Można skorzystać także z licznych urządzeń, czyli bardziej profesjonalnych metod. Unikamy w ten sposób skomplikowanych wyliczeń, bo wynik jest od razu jasny. Mowa o sprzęcie, takim, jak:

  • Waga analityczna – dostępna w klubach fitness oraz na siłowniach. Tu szansa na pomyłkę wynosi więcej niż przy pomiarach za pomocą fałdomierza, bo aż 3,5%, ale zależy to w dużej mierze od konkretnego modelu sprzętu.
  • Waga łazienkowa wyposażona w pomiar tkanki tłuszczowej. Tu margines błędu to około 5-7%, a więc sporo.
  • Ważenie hydrostatyczne bądź korzystanie z rezonansu magnetycznego – to rozwiązanie jest niebywale precyzyjne, ale wymaga warunków laboratoryjnych. Dlatego też z tej opcji korzystają przede wszystkim zawodowi sportowcy.

Jakie są normy tkanki tłuszczowej?

Istnieją pewne normy wyznaczające dopuszczalny wskaźnik tkanki tłuszczowej. Wiek oraz płeć ma duży wpływ na poziom.

Dane dotyczące kobiet:

  • Kobiety w wieku 19-24 lat norma 23%, a idealny wynik to 18%
  • Kobiety w wieku 26-35 lat norma 24%, a idealny wynik to 19%
  • Kobiety w wieku 36-45 lat norma 25-27%, a idealny wynik to 22-24%
  • Kobiety w wieku 46-55 lat norma 28%, a idealny wynik to 25-27%
  • Kobiety 55+ mają normę 30%, a idealny wynik to 28%.

Dane dotyczące mężczyzn:

  • Mężczyźni w wieku 20-25 lat norma 16-18%, a idealny wynik to 10%
  • Mężczyźni w wieku 26-35 lat norma 19-20%, a idealny wynik to 13%
  • Mężczyźni w wieku 36-45 lat norma 20-23%, a idealny wynik to 16%
  • Mężczyźni w wieku 46-54 lat norma 24-25%, a idealny wynik to 19%
  • Mężczyźni 55+ mają normę 30%, a idealny wynik to 28%.

Pamiętaj, że z wiekiem poziom tkanki tłuszczowej wzrasta, a zmniejsza się ilość masy mięśniowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *