fit kobieta uzywa blendera

Jaki blender kupić?


Blender to niewielkie, ale bardzo praktyczne urządzenie, które znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Dobrej jakości sprzęt pomoże w przygotowaniu drinków, musów, koktajli, mas do ciast, sałatek, kremów, deserów, smoothie oraz wielu innych napojów oraz dań.


Szeroka gama blenderów sprawia, że wybór konkretnego urządzenia bywa trudny. Na co zwrócić uwagę, poszukując idealnego blendera kuchennego? Podpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Blender ręczny czy kielichowy?

Podstawowym parametrem, który należy wziąć pod uwagę, wybierając blender, jest określenie jego rodzaju. Wyróżnia się blendery ręczne i kielichowe. Modele ręczne są lekkie i wygodne w użyciu. Ich obsługa jest łatwa – podczas przyrządzania potrawy należy nimi operować, trzymając je w dłoni. Nadają się przede wszystkim do wykonywania szybkich czynności, np. błyskawicznego zmiksowania zupki dla dziecka albo owoców do deseru. Modele te nie są przystosowane do długotrwałej pracy. Występują w wersjach przewodowych i bezprzewodowych.

Modele kielichowe to z kolei blendery stojące. Są dużo większe niż wersje ręczne. Pojemność blenderów do zup i koktajli może wynosić nawet 2 litry. Cechują się też inną konstrukcją. Składają się z dużego kielicha, do którego wrzuca się produkty. Są one następnie miksowane przez blender, bez konieczności pracy ręcznej. Modele te posiadają ponadto dobrej jakości silniki o mocy wynoszącej nawet 2000 W.

blender w kuchni

Zasilanie blendera

Wybierając blender, zwróć też uwagę na rodzaj zasilania. Zarówno w pierwszym, jak i drugim rodzaju urządzeń dostępne są sprzęty zasilane przewodowo i bezprzewodowo. Modele bezprzewodowe cechują się zwykle mniejszą mocą i krótszym czasem działania, wynoszącym od kilkunastu do kilkudziesięciu minut na jednym naładowaniu akumulatora. Samo ładowanie baterii wynosi zazwyczaj kilka godzin. Dlatego jeśli zależy Ci na nieprzerywanej, wydajnej pracy, weź pod uwagę blender „na kablu”.

  Piwo po treningu – pić czy nie pić?

Moc urządzenia

Ważna jest także moc blendera. Im jest ona wyższa, tym sprzęt okazuje się wydajniejszy i  bardziej funkcjonalny. Urządzenie o dużej mocy lepiej poradzi sobie z większością zadań. Jeśli chodzi o modele kielichowe, to za mocne blendery uznaje się sprzęty z silnikiem przynajmniej 1200 W, które świetnie poradzą sobie np. z siekaniem twardych produktów albo miksowaniem gęstych mas.

Niektóre modele posiadają dodatkowo funkcję turbo, która umożliwia krótkotrwałe zwiększenie mocy silnika. W przypadku blenderów ręcznych za mocne uchodzą natomiast sprzęty o mocy minimum 700 W.

Noże w blenderze

Istotnym elementem blendera są noże. Od ich jakości, liczby i długości zależy wydajność i skuteczność urządzenia. Solidne, dobrej klasy noże świetnie poradzą sobie z siekaniem i rozdrabnianiem potraw. Polecane modele mają często dwa noże, z kolei w sprzętach ekonomicznych znajduje się zwykle jeden nóż.

W niektórych modelach można znaleźć noże siekające równocześnie w dwóch kierunkach, czyli w poziomie i pionie. Technika ta przyspiesza proces przygotowywania potrawy. Dostępne są też sprzęty z możliwością wymiany noży.

Dodaj komentarz