Pieczywo pszenne jest niezwykle popularne, a co za tym idzie, ogólnodostępne. Jemy je kilkanaście razy w tygodniu z dodatkiem różnych składników. Jasna bułka jest zdecydowanie najczęściej kupowanym produktem w naszym kraju, choć do wyboru mamy jeszcze inne wersje. Ile ma kalorii? Sprawdź!
Ile kalorii ma bułka?
Bułki z pewnością wyróżnia charakterystyczna okrągła forma. Wierzch może być zupełnie gładki, albo ozdobiony, na przykład wycięciem. Chrupiąca skórka ukrywa miękki środek. Klasyczne bułki są produkowane przede wszystkim z białej mąki pszennej, wody, sodu, soli, drożdży oraz z zakwasu.
Do wyboru mamy artykuły o różnej wielkości – mniejsze, tudzież większe. 100 gram tego rodzaju pieczywa to około 310 kalorii, zatem średni gabaryt skrywa w sobie miej więcej około 150 kalorii, a mały 60. Wiadomo też, że posypka, na przykład z maku znacznie podnosi tę wartość.
Właściwości klasycznej białej bułki
Bułki z mąki pszennej mają zdecydowanie mniej kalorii niż te z wersji pełnoziarnistej, za to posiadają niewiele odżywczych właściwości. Zawartość błonnika jest znikoma, tak samo jak witamin – A, C, E, K oraz tych z grupy B. Nie lepiej wygląda sytuacja w kwestii mikroelementów, ponieważ występuje niewiele potasu, fosforu, magnezu, jak i sodu, czy żelaza. W składzie mamy głównie węglowodany, białko, a także tłuszcz. Wbrew pozorom bułka z białej mąki jest niebywale słona.
Niestety, nasze kubki smakowe z czasem uodporniły się na ten smak i nie reagują zbytnio na ten poziom słoności. Ten dodatek spożywany w dużej ilości nie jest dobry dla ludzkiego organizmu. Dlaczego? Sprzyja występowaniu trądziku, zaburza florę bakteryjną jelit, przyczynia się do rozwoju nadciśnienia, ponadto do chorób serca.
Niestety, ale bułki pszenne mają wysoki indeks glikemiczny – wynosi aż 80. Zatem na ten typ muszą uważać osoby chorujące na cukrzyce. Dlaczego? Bardzo szybko po zjedzeniu podnosi się poziom glukozy we krwi, co więcej zaburza to gospodarkę insulinową.
Ten produkt nie jest dobry także dla ludzi na diecie, ponieważ bułki zawierają, tak zwane „puste kalorie”. Nie dostarczają więc ciału zbyt wielu cennych właściwości. Mało tego, jasna mąka zapewnia uczucie sytości jedynie na krótki czas, dlatego musimy zjeść więcej sztuk bo szybciej odczujemy głód.
Główną zaletą białej bułki jest to, że jest lekkostrawna, zatem nie obciąża naszego układu trawiennego. Choć trzeba pamiętać, że ma w sobie gluten, którego niektórzy nie tolerują, czy też mają na niego alergie. Nie ma za to cholesterolu.
Pszenna bułka – czy to zdrowe rozwiązanie?
Nie da się ukryć, że bułka pszenna nie jest najlepszym wyborem, tak samo jak chleb z identycznej mąki. Umiarkowana ilość takiego pieczywa nie wpłynie aż tak negatywnie na nasz organizm. Dobrze jest spożywać niewielką ilość, na przykład naprzemiennie z pełnoziarnistym wariantem.
Mrożone bułki pszenne mają w sobie jeszcze mniej wartości niż te świeże pochodzące z piekarni. Do tego kumulują większą ilość cukru, a także soli. Pamiętaj, że im krótszy skład tym lepiej!
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.