dekstroza na miarce

Dekstroza – co to jest, kiedy i jak stosować?

Artykuł zaktualizowany


W środowisku sportowym często używa się suplementów, między innymi tak zwaną dekstrozę. Co to jest? Jak i kiedy ją stosować? Koniecznie przeczytaj tej artykuł, a dowiesz się wszystkiego o tym składniku!


Co to jest dekstroza?

Dekstroza jest to izomer D-glukozy, czyli prawoskrętna wersja glukozy. Niekiedy pojawia się również pod nazwą cukier gronowy. Ten składnik skutecznie transportuje kreatynę do mięśni, więc jest niezbędny dla osób, które marzą o rozbudowaniu sylwetki, przyda się szczególnie dla kulturystów. Choć należy pamiętać, że ten produkt mocno podnosi poziom insuliny, a to dlatego, że ma wysoki indeks glikemiczny. To wszystko powoduje, że dekstroza wpływa:

  • na rozwój siły, jak i wytrzymałości
  • na rozbudowę masy mięśniowej (beztłuszczowej)
  • na kaloryczność posiłków
  • powstaje pompa mięśniowa.

Dekstrozę znajdziemy, między innymi w przemyśle spożywczym. W nektarach kwiatowych, miodach i owocach jest to naturalnie wytworzony środek. Poza tym mamy go w napojach słodzonych, czekoladzie, suplementach, a także w odżywkach dla sportowców, zwłaszcza tych potreningowych. Jakie są zalety izomeru D-glukozy? Szybko się wchłania, dzięki temu w dość krótkim czasie trafia do krwi. To pozwala nam od razu uruchomić, tak zwane procesy naprawcze, czyli odbudować się włóknom mięśni po intensywnym wysiłku. Dekstroza również wpływa na przebieg regeneracji organizmu, do tego pobudza trzustkę do pracy, a więc do wydzielania insuliny. Mało tego obniża glikemię, a glukoza trafia do mięśni i wątroby. Należy jednak pamiętać, że aby się tak stało musimy w jak najkrótszym czasie po zakończeniu ćwiczeń przyjąć pokarm odpowiednio zbilansowany,  oczywiście z dodatkiem tego składnika.

Kiedy i jak stosować dekstrozę?

Przy suplementacji dekstrozy istotnym elementem jest dawkowanie. Kieruj się zaleceniami na opakowaniu, mimo wszystko zachowaj umiar. Ten składnik może mieć formę proszku lub żelu, dlatego najczęściej przelicznik występuje w gramach. Sportowcy, którzy systematycznie trenują przyjmują, od 40, do 70 gram. Połączenie dekstrozy i kreatyny zapewnia nam lepsze rezultaty niż używanie tylko jednego środka. To świetna opcja przy treningu siłowym, tlenowym lub kulturystycznym. Stosuj maksymalnie przez 6 tygodni, później koniecznie zrób sobie przerwę. Natomiast laiki, czyli osoby, które rzadko ćwiczą niech lepiej unikają tej suplementacji, ponieważ w ich wypadku wysiłek jest dość niski, tak samo jak liczba zajęć. Dlatego właśnie duża ilość cukru może doprowadzić u nich do zaburzeń, między innymi niedoczynności tarczycy, anemii, czy chorób serca. Dekstroza nie może być zamiennikiem dla tradycyjnego cukru ani dla sztucznych słodzików!

Przy suplementacji dekstrozy obserwuj swój organizm, ponieważ dużo zależy od ciała. Nie każdy będzie identycznie tolerował ten składnik. Zwróć uwagę, jak:

  • reagujesz na cukier
  • wygląda stan Twoich jelit
  • dużo trenujesz. 

Najlepiej stopniowo zwiększać dawkę z dnia na dzień, oczywiście o ile organizm nie daje nam żadnych niepokojących objawów. Nigdy nie przekraczaj norm zalecanych przez producenta, bo łatwo o przedawkowanie. Warto również suplementacje skonsultować z trenerem lub z dietetykiem. To pozwoli uniknąć skutków ubocznych, które niestety, ale pojawiają się u wielu osób przyjmujących za duże wartości tego środka. Alarmujące symptomy to:

  • obniżony nastrój
  • depresja
  • zmiany osobowości
  • zaburzenia emocjonalne
  • niski poziom energii.

Dochodzi do tego duże ryzyko wystąpienia chorób serca, układu nerwowego i poważne zagrożenie cukrzycą. Nieraz pojawia się zbyt duży przyrost masy, miażdżyca oraz nadciśnienie tętnicze. Przedawkowanie dekstrozy prowadzi do wielu problemów zdrowotnych i może przynieść więcej szkody niż pożytku!

Dekstroza dla sportowców

W sklepach znajdziemy różne postacie dekstrozy, od proszku, po żele i tabletki. Opakowania są o różnej pojemności. Często to preparaty łączące kilkanaście suplementów dla sportowców, więc działają kompleksowo jednocześnie zwiększając przyswajalność izomeru D-glukozy. Do wyboru mamy sporo wersji smakowych, które rozpuszcza się najczęściej w wodzie.

Oceń ten artykuł!
[Ocena: Średnia: ]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *