Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Zawiera dużo wapnia i białka serwatkowego. Dodatkowo ma w sobie jeszcze inny rodzaj białka – kazeinę. Jak ona działa? Co daje jej stosowanie? Sprawdź!
Co to jest kazeina?
Kazeina jest jednym z podstawowych składników mleka, stanowi około 75% ogółu protein w składzie mleka. Ten rodzaj białka posiada charakterystyczną cechę, ponieważ posiada duże cząsteczki białka.
Kazeina wytrąca się podczas procesu trawienia przez enzym określany jako podpuszczka. Osoby dorosłe nie przyswajają całkowitej wartości mleka, gdyż nie posiadają dużej ilości tego enzymu, w przeciwieństwie do osób młodych.
Jest kilka odmian kazeiny, wersja micelarna ma najczystszą postać ze wszystkich. To nie jedyny jej plus, ponieważ występuje tutaj niewiele laktozy, za to prawie 100% białka. Co ważne w odżywce ten składnik musi być na pierwszym miejscu, dzięki temu mamy pewność, że otrzymamy dużo kazeiny, a mało elementów dodatkowych. Przeanalizuj dokładnie skład, aby uniknąć zakupu towaru jedynie z domieszką pożądanego środka. Mało który sportowiec decyduje się na suplementację kazeiny wapniowej występującej jedynie w matriksach, czyli w mieszance kazeiny z innymi rodzajami białka.
Jak działa kazeina?
Kazeina powoduje powolne trawienie w układzie pokarmowym i w efekcie systematyczne, rozłożone w czasie wydzielanie białka z układu pokarmowego do krwioobiegu.
Właściwości koagulacyjne mleka powodują redukcję uczucia głodu. Produkty bądź suplementy zawierające kazeinę są idealne na wieczorny posiłek, gdyż białko w nich zawarte jest uwalniane stopniowo, czyli przez całą noc.
Ta właściwość zapewnia nam zredukowanie efektu nocnego katabolizmu i odżywienie mięśni podczas snu, nawet do 8 godzin po spożyciu produktów zawierających kazeinę. Glutamina jest jednym z podstawowych aminokwasów występujących w kazeinie, odpowiednia podaż tego aminokwasu skutecznie zapobiega katabolizmowi tkanki mięśniowej. Glutamina dysponuje możliwościami nawadniania komórek mięśniowych (miocytów), co zabezpiecza tkankę mięśniową przed nadmiernym rozpadem. Ten aminokwas zasila również nasz układ odpornościowy, a konkretnie jego komórki – limfocyty.
Jak stosować kazeinę?
Stosuje się suplementację kazeiną z kliku powodów między innymi, gdy chce się:
- rozbudować masę mięśniową
- zredukować tkankę tłuszczową przy zminimalizowaniu spadku beztłuszczowej masy ciała
- zwiększyć wydolność organizmu
- zgubić zbędne kilogramy.
Kazeinę mogą przyjmować zarówno amatorzy sportu, jak i zawodowcy. Ten rodzaj białka jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów. Dlaczego? Wolne tempo wchłaniania kazeiny podtrzymuje uczucie sytości przez długi czas, a co za tym idzie, zapobiega podjadaniu i napadom głodu.
Dobowa dawka kazeiny powinna wynosić od 0,8 do 2,0 gram na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie na to białko jest uzależnione od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej, a także od celów treningowych. Warto przypomnieć, że dorośli nie trawią kazeiny w pełni. Jedynie osoby młode mogą wyciągnąć całe bogactwo białka pozyskiwanego z mleka.
W przypadku kazeiny należy pamiętać, że nie można brać tego suplementu po treningu. Najlepiej zalecaną dawkę przyjąć wieczorem tuż przed snem. Dzięki temu zahamujemy proces rozpadu masy mięśniowej. Można również stosować kazeinę w czasie długich przerw między posiłkami w ciągu dnia, ewentualnie jako substytut jednego posiłku.
Gdzie występuje kazeina?
Kazeina odgrywa istotną role w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz zawodowych sportowców. Kazeina micelarna lub kazeinian wapnia jest częstym składnikiem większości suplementów białkowych stosowania do przyspieszenia regeneracji oraz nadbudowy włókien mięśniowych. Kazeina micelarna jest najczęściej stosowaną wersją tego białka w suplementach i uzyskiwana jest z mleka dzięki procesowi ultrafiltracji. Jej ogromną zaletą jest bardzo długi czas uwalniania w jelitach, gdzie tworzy coś na postać zbitego żelu i odżywia nasze mięśnie przez długie godziny.
Kazeina w naturalnej formie występuje w:
- białym twarogu;
- serku wiejskim;
- serze żółtym;
- mleku;
- innych produktach mlecznych.
Przeciwwskazania do przyjmowania kazeiny – alergia i nietolerancja
Przede wszystkim, kazeiny nie mogą stosować osoby uczulone na mleko oraz na produkty mleczne. Większość alergii na białko mleczne jest spowodowane występowaniem w nich właśnie kazeiny. Niepożądane objawy po zastosowaniu suplementacji środka z tym składnikiem są to głównie problemy z układem trawiennym, między innymi biegunki, wymioty i bóle brzucha. Choć niekiedy dochodzi do silnego wstrząsu anafilaktycznego.
Nie tylko alergicy na białko mleczne powinni unikać kazeiny, ale również osoby chorujące na cukrzyce, reumatoidalne zapalenie stawów, czy też na chorobę Hashimoto. Dlaczego? Ten składnik niestety, ale pobudza układ immunologiczny do wytworzenia przeciwciał, które w konsekwencji przy występowaniu schorzeń wyżej wymienionych prowadzą do niebezpiecznego obciążenia organizmu. Również kobiety w ciąży muszą zapomnieć o suplementacji kazeiny, natomiast matki karmiące powinny koniecznie skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.
Na co dzień nie jem produktów mlecznych więc na szczescie nie musze zastanawiać się nad działaniem kazeiny, pozdrawiam ?
Jakoś nigdy wcześniej nie interesowałam się kazeiną a tera widzę, że może warto 😉
Solidny artykuł!