Glutamina – co to jest i jak działa? Występowanie oraz skutki uboczne


Glutamina to aminokwas egzogenny, który wspiera układ immunologiczny i jest niezbędnym elementem do budowy białek w ustroju. Poza tym ma jeszcze szereg innych dobroczynnych właściwości. Koniecznie sprawdź co to jest glutamina!


Co to jest glutamina?

Glutamina jest to aminokwas egzogenny, który pełni wiele niezwykle ważnych funkcji w ludzkim organizmie, między innymi:

  • służy, jako budulec białek
  • transportuje substancje we krwi
  • pomaga zwalczać bakterie oraz wirusy.

Glutamina ma dwie postacie, które różnią się od siebie głównie układem molekularnym. Jest to:

  • L-glutamina – rozpuszczalna wodzie, więc prędko się wchłania
  • D-glutamina. 

Ta pierwsza odmiana pojawia się w pożywieniu oraz w suplementach. Pomaga ona usuwać amoniak z organizmu, do tego ma ogromne znaczenie w fazie budowania mięśni. Poza tym wspomaga pracę układu trawiennego, usprawnia metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi, a także zwiększa koncentrację. Osoby, które ćwiczą dzięki L-glutaminie poprawią swoją wydolność w trakcie aktywności fizycznych. Natomiast D-glutamina ma mniej istotne znaczenie dla naszego ciała. 

 

wiazanie chemiczne glutaminy
Wiązanie chemiczne glutaminy

 

 

Ciało ludzkie wytwarza glutaminę samodzielnie, jednak osoby intensywnie trenujące mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na ten składnik. Niedobory objawiają się, między innymi:

  • osłabieniem odporności
  • nagłym spadkiem wagi
  • długotrwałym zmęczeniem. 

Jakie są właściwości glutaminy?

Glutamina odgrywa ważną rolę w ludzkim organizmie. To główne źródło energii dla jelita cienkiego. Mało tego, pomaga w procesie gojenia się wrzodów żołądka i w regeneracji mięśni. Poza tym reguluje ciśnienie krwi, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zmniejsza apetyt na słodycze. 

Glutamina w przypadku sportowców pozwala im zachować energię, a zatem poprawić ich wytrzymałość. To nie wszystko, ponieważ ten składnik zmniejsza katabolizm mięśniowy i wspomaga budowę mięśni. Co więcej to świetny środek wzmacniający odporność, działa podobnie, jak naturalny przeciwutleniacz oraz preparat przyspieszający gojenie się ran. Toteż nie tylko fani sportu mogą korzystać z tego rodzaju suplementacji.

Przyjmowanie tego suplementu przed snem poprawia jego jakość, a także wspomaga regeneracje organizmu. Można stosować glutaminę przed i po treningu, poza tym w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Opcji jest wiele, dzięki temu łatwo zaplanować proces suplementacji i dobrać go do potrzeb konkretnej osoby.

W jakich produktach znajdziemy glutaminę?

Glutamina pojawia się w suplementach, od tabletek, po odżywki oraz w produktach naturalnych głównie pochodzenia zwierzęcego, jak również tych roślinnych. Najlepiej wybierać mięso i produkty odzwierzęce, dlatego że mają w sobie nie tylko dużo glutaminy, ale również spore dawki białka, które są tak potrzebne w procesie budowania mięśni. Co ciekawe prawie każde źródło białka kryje w sobie i glutaminę, więc dostarczamy organizmowi od razu kilka składników jednocześnie. 

L-glutaminę znajdziemy w naturalnej postaci w następujących produktach:

  • jajkach w 100 g jest około 0,6 g glutaminy ;
  • wołowinie w 100 g jest około 1,2 g glutaminy;
  • odtłuszczonym mleku w 100 g jest około 0,3 g glutaminy;
  • tofu w 100 g jest około 0,6 g glutaminy;
  • ryżu białym w 100 g jest około 0,3 g glutaminy;
  • kukurydzy w 100 g jest około 0,4 g glutaminy.

Skutki uboczne stosowania glutaminy

Ludzki organizm sam potrafi wytworzyć glutaminę jednak w niewielkiej ilości. Trzeba jednak wiedzieć, że glutamina wchodzi w reakcje z pewnymi lekami. Jakimi? W przypadku brania środków na raka, czyli w chemioterapii nie jest zalecana. Podobnie w trakcie leczenia laktulozy, czy stosowania preparatów zapobiegających napadom drgawkowym. Tutaj zawsze konieczna jest konsultacja z lekarzem!

Jeśli chodzi o skutki uboczne, glutamina krótkotrwale przyjmowana nie powoduje żadnych niepokojących objawów. Nie ma również badań, które by potwierdzały szkodliwość tego składnika w trakcie długoterminowej suplementacji. Trzeba mimo to bacznie obserwować swoje ciało i jego reakcje!

Przeciwwskazanie do stosowania glutaminy:

  • cukrzyca;
  • niewydolność nerek;
  • choroby wątroby;
  • alergia na glutaminian sodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *