Spis treści
Ciecierzyca inaczej cieciorka lub groch włoski to roślina strączkowa, która pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W tych rejonach najszybciej doceniono jej właściwości zdrowotne. Bardzo popularna jest w kuchni arabskiej, z niej właśnie przyrządza się słynne falafeli, czy różnego rodzaju humusy- pasty do smarowania pieczywa.
W Egipcie nasiona cieciorki traktowane są jako afrodyzjak, gdyż podobno działają pobudzająco. Wyróżniamy dwie odmiany ciecierzycy: kabuli i desi. Kabuli ma duże ziarna o kremowej barwie. Desi są małe i występują w kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, żółtym, zielonym i brązowym. Obydwa gatunki cieciorki charakteryzują się słodkawym i delikatnym smakiem z orzechową nutą.
Ile kalorii ma ciecierzyca?
100 g cieciorki ma 378 kcal. Niemniej jednak wartość kaloryczna tego warzywa zmienia się w zależności od sposobu jego przygotowania. I tak 100 g ciecierzycy ugotowanej z dodatkiem soli ma 164 kcal, zaś 100 g ciecierzycy odsączonej z puszki dostarcza 139 kcal. Ciecierzyca konserwowa posiada 216 kcal/ 100 g, zaś pieczona jest najbardziej kaloryczna, bo ma 333 kcal/ 100 g.
Cieciorka należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym IG= 30.
Wartości odżywcze w ciecierzycy – jakie znajdziemy?
Wartości odżywcze ciecierzycy różnią się w niewielkim stopniu w zależności od sposobu jej przyrządzania, niezależnie czy ją gotujemy, spożywamy z puszki, pieczoną lub konserwową. Należy tutaj podkreślić, że wersje bardziej kaloryczne mają więcej węglowodanów. Ciecierzyca pieczona ma węglowodanów ok. 33 g/100 g, zaś konserwowa 31 g/ 100 g węglowodanów. Zdecydowanie mniej węglowodanów mają wersja gotowana (27 g/100 g) i z puszki (22 g/ 100 g).
Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej ciecierzycy:
- Węglowodany 27 g., w tym ok. 5 g cukry proste
- Tłuszcze 2,6 g
- Białko ok. 9 g
- Błonnik ok. 8 g
Ciecierzyca posiada witaminy: A, B6, C, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Wśród składników mineralnych najwięcej ma potasu, na kolejnych pozycjach są fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk.
Właściwości zdrowotne ciecierzycy
Ciecierzyca ma wiele właściwości prozdrowotnych dla naszego organizmu:
- Obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi
- Błonnik pokarmowy (frakcja nierozpuszczalna) zawarty w cieciorce, wchłania wodę w jelitach, a tym samym zwiększa objętość stolca. To, zaś wpływa na perystaltykę jelit i lepsze wypróżnianie.
- Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, dzięki temu eliminuje nadkwasotę żołądka oraz refluks żołądkowo- przełykowy
- Pomaga w chorobach jelit, m.in. w żylakach odbytu i uchyłkowatości jelit.
- Niektórzy uważają, że cieciorka zapobiega nowotworowi jelita grubego
- Zapobiega cukrzycy i otyłości. Jak donoszą badania, dieta bogata w ciecierzycę może zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć insulinooporność.
Naukowcy z uniwersytetu w Indiach opracowali maść na bazie ciecierzycy, która może być pomocna w leczeniu bielactwa nabytego. Aminokwasy zawarte w cieciorce, wpływają na syntezę melaniny oraz regenerują komórki pigmentowe i pozwalają leczyć schorzenia skóry na tle dermatologicznym.