Ile kalorii mają ziemniaki? Gotowane, pieczone, surowe, smażone i na parze


W Polsce ziemniaki są bazą prawie każdego obiadu, poza tym można z nich przyrządzić mnóstwo pysznych dań, od klusek, po frytki. Wiele osób będąc na diecie rezygnuje z ich jedzenia, czy to aby słuszna decyzja? Klasyczne ziemniaki nie są takie kaloryczne, gdyż zawierają 75 kalorii w 100 gramach. Co z innymi produktami z nich?


Ile kalorii mają ziemniaki?

Pewnie wielokrotnie słyszałaś opinię, że ziemniaki tuczą. Odmiana młoda ma mniej kalorii niż stara!

  • 100 gram surowych ziemniaków zawiera 75 kalorii;
  • 100 gram gotowanych ziemniaków ma około 120 kalorii;
  • 100 gram gotowanych ziemniaków na parze zawiera 73 kalorie;
  • 100 gram pieczonych ziemniaków zawiera około 93 kalorie;
  • 100 gram smażonych ziemniaków zawiera około 114 kalorii;
  • 100 gramowa porcja frytek kumuluje ponad 300 kalorii;
  • 100 gram ziemniaczanego puree zawiera 92 kalorie.

W sytuacji, gdy dodamy do tego zawiesiste sosy, albo podsmażymy ziemniaki na głębokim tłuszczu suma będzie wyższa.Gdy kupujesz gotowe smażone, a następnie zamrożone postaw na wariant klasyczny, czyli o prostej formie, a nie na karbowane, ponieważ one często są wytwarzane z suszu ziemniaczanego, a nie z naturalnych warzyw.


Wartości odżywcze ziemniaków

Warto jeść ziemniaki, ponieważ to bogactwo witaminy C. Za to skrobia ukryta w tym warzywie to źródło energii niezbędnej do funkcjonowania naszego organizmu. Do tego jest błonnik i bardzo niewiele białka. Co ciekawe, w starej odmianie jest więcej fosforu, potasu oraz witamin z grupy B niż w młodych ziemniaczkach.

Ziemniaki zawierają lekkostrawne węglowodany, jak również posiadają właściwości zasadotwórcze. To pozwala zrównoważyć w trakcie posiłku czynniki kwasotwórcze pochodzące z mięsa. Spora zawartość potasu i wapnia w ziemniakach korzystnie wpływa na układ nerwowy, przemianę materii oraz na kości, i na zęby. Zyskujemy ponadto obniżenie ciśnienia, lepsze krzepnięcie krwi, a także prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

  lle kalorii ma pszenna bułka? Poznaj jej wartości odżywcze

Co istotne ziemniaki mają wysoki stopień IG, czyli muszą na nie uważać osoby chorujące na cukrzycę. Gdy masz problemy z nerkami nigdy nie spożywaj rozgotowanych, bo możesz obciążyć ten narząd jeszcze mocniej.


Przygotowywanie ziemniaków – co trzeba wiedzieć?

Ogromną zaletą ziemniaków jest to, że można przygotować je na wiele rozmaitych sposobów. Zrobisz z nich, między innymi puree, placki, kluseczki, dodasz je również do mięsa, do sałatki, czy do zupy. To jest niesłychanie popularny zagęstnik wykorzystywany w gastronomii. Można ziemniaki ugotować, upiec, usmażyć, czy przyrządzić na parze.

Nigdy jednak nie mocz ich długo w wodzie, ponieważ utracą swoje cenne właściwości. Przechowywane w takiej formie w lodówce przez 24 godziny zmniejszają ilość skrobi, a co za tym idzie spada ich kaloryczność. Staraj się, jak najcieniej obierać, aby nie stracić witamin oraz minerałów ukrytych w tym warzywie.

Ziemniaki sól zawsze tuż pod koniec gotowania, dzięki temu nie wchłoną one tyle soli. Wrzucaj bezpośrednio do wrzątku! Pamiętaj, że te przygotowywane w łupinkach zachowają najwięcej wartości odżywczych.


 

Dodaj komentarz