Zadajesz sobie pytanie – jak najszybciej schudnąć? Kapsaicyna jest składnikiem pojawiającym się w większości suplementów wspierających odchudzanie. W naturze ten środek jest spotykany głównie w ostrych papryczkach chilli. Substancja posiada również właściwości lecznicze – antyoksydacyjne i niszczące liczne drobnoustroje, które są szkodliwe dla naszego organizmu.
Czym jest kapsaicyna?
Kapsaicyna jest alkaloidem, organicznym związkiem chemicznym. To właśnie on zapewnia ostry i piekący smak papryki chili. Substancja oddziaływuje na nocyceptory – receptory bólu, bezpośrednio związane z układem nerwowym. Pieczenie w jamie ustnej i uczucie pieczenia to reakcja mózgu na bodziec bólowy. Kapsaicyna jest substancją rozpuszczalną, zarówno w tłuszczach jak i w alkoholu, dlatego uczucie pieczenia należy neutralizować mlekiem lub alkoholem.
Do produkcji suplementów używa się kapsacyiny otrzymywanej z papryki rocznej oraz z ostrej odmiany chilli. W przypadku tego środka niewielkie dawki przyjmowane regularnie działają najskuteczniej.
Jak kapsaicyna wpływa na odchudzanie?
Spożycie produktów zawierających kapsaicynę wpływa na redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej. Wyniki badań opublikowane w 2005 roku w International Journal of Obesity, oceniały wpływ kapsaicyny na ilość przyswajanej energii z pożywienia. W wyniku eksperymentu wykazano, że średnia przyjmowana ilość kalorii była niższa o 10-16% po spożyciu produktów zawierających kapsaicynę, podawano ją tuż przed każdym posiłkiem. Finalne wyniki badań sugerują, że produkty zawierające co najmniej 0,25% kapsaicyny wpływają na zmniejszenie ilości konsumowanych kalorii.
Kapsaicyna pobudza przemianę białej tkanki tłuszczowej w brązową, zwiększa to poziom termogenez i jednocześnie przeciwdziała otyłości. Przy umiarkowanym spożyciu, kapsaicyna zmniejszała apetyt oraz powiększała ilość spalanej energii. Jednocześnie papryczki są świetnym źródłem witaminy C, zawierają jej dwukrotnie więcej niż cytrusy.
Kapsaicyna może być doskonałym wsparciem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, jednak nie powinno się na tym opierać całego planu żywieniowego. To będzie jedynie element uzupełniający, czyli dodatek do ćwiczeń i do racjonalnych posiłków.
Właściwości kapsaicyny
Kapsaicyna ma liczne właściwości lecznicze, jednak powszechnie jest uważana za lek na raka. Wykazano, że zarówno chroni przed rozwojem nowotworów, jak i hamuje już istniejące komórki nowotworowe. Kapsaicyna również wpływa na metabolizm, poza tym broni przed wiązaniem z DNA oraz działaniem mutagennym związków rakotwórczych. Substancja ta wyszukuje w organizmie komórki rakowe i niszczy ich mitochondria, odpowiedzialne za rozrost oraz podział komórek rakowych.
Nie da się ukryć, że kapsaicyna ma jeszcze wiele innych właściwości zdrowotnych.
Efekty stosowania kapsaicyny:
- wpływa na termoregulację
- zwiększa ilość spalanej energii
- ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe
- działa przeciwbólowo
- wzmacnia odporność, dzięki wysokiej zawartości witaminy C
- zmniejsza apetyt
- poprawia metabolizm.
Kapsaicyna znajduje się nie tylko w suplementach, ale także w maściach lub w plastrach likwidujących bóle reumatyczne, artretyczne bądź neuropatyczne. Wykorzystuje się ten składnik w leczeniu bóli migrenowych, jak i w stanach zapalnych.
Jak zrobić kapsaicynę? Domowy sposób
W domowych warunkach uda się przygotować olej z kapsaicyną. W jaki sposób? Wystarczy pokroić 1,5 kilograma ostrej papryczki na drobne kawałki wraz z gniazdami nasiennymi (nie wyrzucaj ich to główne źródło kapsaicyny!). Całość należy zalać dowolnym szlachetnym olejem, na przykład tłoczonym na zimno wariantem lnianym – potrzebne jest 1,5 litra płynu.
Pozostawiamy całość na 7-10 dni w ciemnym miejscu. Przynajmniej raz dziennie trzeba wstrząsnąć zamkniętym pojemnikiem. Gotowy produkt przecedzasz, potem stosujesz 5 razy dziennie przed każdym posiłkiem. Porcja to jedna mała łyżeczka. Co ważne popicie mlekiem, jogurtem bądź alkoholem złagodzi uczucie ostrości!
Gdzie kupić preparat na bazie kapsaicyny?
Jeśli nie masz czasu ani możliwości zrobić samodzielnie kapsaicynę możesz bez problemu kupić gotowy preparat, na przykład w postaci praktycznych kapsułek. Jedna dawka zawiera skuteczną, a zarazem bezpieczną ilość odchudzającą. Kapsaicyna jest dostępna w aptekach oraz w sklepach sportowych z profesjonalnymi suplementami. Cena w zależności od wielkości opakowania to około 20-40 złotych. Ten składnik występuje sam, jak i z rozmaitymi dodatkami, na przykład z aloesem, czy też z piperyną. Dzięki połączeniu z innymi środkami zyskujemy dodatkowe właściwości.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.
O związku ze szczupleniem słyszałam…ale z nowotworami nie.
Takie czasy, że i tusza i rak utrapieniem naszych czasów 🙁
Rozumiem, że można tą substancję dostać w aptekach w formie tabletek?
Oczywiście, kapsaicyna jest dostępna w formie tabletek:)
To może dlatego ostatnio schudłam? Bo papryczki chili uwielbiam i dodaję je do wszystkiego ❤️