Nie istnieje konkretna lista produktów, które sprawiają, że kilogramy znikają w błyskawicznym tempie. Odchudzanie to proces wymagający cierpliwości i wytrwałości, ale w tym artykule podpowiadamy, co powinno znaleźć się na talerzu, aby było skuteczniejsze. Przekonaj się, dlaczego warto jeść określone produkty.
Zapotrzebowanie kaloryczne na diecie
Kluczem do sukcesu w odchudzaniu jest wprowadzenie deficytu kalorycznego. Obniżenie dziennego spożycia kalorii poniżej rzeczywistego zapotrzebowania energetycznego sprawia, że organizm zaczyna czerpać energię ze spalania tkanki tłuszczowej. Dlatego deficyt ma większe znaczenie niż produkty, jakie spożywamy. Każdy ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, dlatego nie należy kierować się radami kolegi czy koleżanki.
Zapotrzebowanie kaloryczne zależy od kilku czynników. Przy jego ustalaniu należy wziąć pod uwagę płeć, wiek, wzrost oraz tryb życia. Osoba prowadząca siedzący tryb życia potrzebuje mniej kalorii niż ta, która dużo czasu spędza aktywnie. Z kolei sportowcy mają zdecydowanie wyższe zapotrzebowanie kaloryczne niż przeciętna osoba. Niezależnie od Twojego stylu życia musisz wejść w deficyt kaloryczny, aby zgubić niepożądane kilogramy.
Co jeść, żeby schudnąć na diecie?
Dieta powinna obfitować przede wszystkim w jak najmniej przetworzoną żywność. Ważne jest odpowiednie komponowanie posiłków. Jeżeli chcesz wiedzieć, co jeść, żeby schudnąć, to musisz wiedzieć, że podstawę stanowi wybór zdrowych produktów. Mniej więcej połowę talerza powinny zajmować warzywa i owoce. Na drugiej połowie po równo powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste i źródła białka. Co jeść na diecie przede wszystkim? Ryby, chude mięso, nabiał oraz jaja. Unikaj nabiału z dodatkiem cukru. Lepszy jest jogurt naturalny niż owocowy.
Powstało sporo mitów na temat produktów, które przyspieszają metabolizm. W rzeczywistości najczęściej powodują uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej ograniczyć ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia. O tym, co jeść, aby schudnąć, przeczytasz więcej tutaj: https://centrumrespo.pl/odchudzanie/co-jesc-zeby-schudnac/. Wracając do kwestii pozytywnego wpływu jedzenia na metabolizm, to faktycznie można powiedzieć, że warto zadbać o odpowiednią ilość białka w diecie.
Białko jest makroskładnikiem, który wywołuje najwyższy efekt termiczny. Oznacza to, że podczas jego trawienia organizm zużywa najwięcej energii. Należy podkreślić, że jadłospis bogaty w białko sprzyja zachowaniu beztłuszczowej masy ciała. A to właśnie beztłuszczowa masa ciała w znacznym stopniu odpowiada za tempo metabolizmu. Dobrym źródłem białka jest mięso drobiowe, a także ryby.
Co jeść, by schudnąć? Jeszcze raz podkreślamy, jak ważna jest spora ilość warzyw i owoców w diecie. Są nie tylko znakomitym źródłem błonnika, ale również dostarczają niezbędne witaminy oraz składniki mineralne. Wbrew obiegowym opiniom owoce można jeść również wieczorem. Jeżeli zależy Ci na trwałej utracie kilogramów, nie podchodź do diety zbyt rygorystycznie, bo długo nie będziesz w stanie jej przestrzegać. Zmieniaj nawyki. Słodycze sklepowe zamieniaj na mniej kaloryczne i zdrowsze robione w domu.
Kiedy, jak często należy jeść, żeby schudnąć?
Określ liczbę posiłków w ciągu dnia i ustal stałe pory jedzenia. Dzięki temu łatwiej będzie Ci przestrzegać diety i unikniesz głodu. Nie dopuszczaj do sytuacji, w której czujesz duży głód, bo w tym na pewno zjesz za dużo i nie będziesz się też zastanawiać nad jakością posiłków. Do rozkładu dnia możesz wprowadzić przekąski. Wtedy z wyprzedzeniem zaplanujesz ich zdrowe i mniej kaloryczne wersje. Jedz uważnie. Przeżuwaj powoli każdy kęs. To sprawi, że szybciej zaczniesz odczuwać sytość.
Artykuł gościnny.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.