15 fit przepisów na zdrowe i dietetyczne ciasta

Ciasto na diecie? Wiele osób myśli, że w czasie kuracji odchudzającej trzeba całkowicie rezygnować ze słodkich przyjemności. Oczywiście w jadłospisie mogą pojawić się wypieki, ale muszą być to odchudzone, a więc mniej kaloryczne wersje. W naszym artykule znajdziesz przepisy na zdrowe ciasta. Koniecznie je sprawdź i przygotuj!

Ciasto na diecie – czy to możliwe?

Zdrowe ciasta bez najmniejszego problemu „wciśniesz” do swojej codziennej diety. Oczywiście musisz pod uwagę brać nie tylko ich kaloryczność, ale również skład. Unikaj tłustych śmietan, dużej ilości cukru, polew, dodatku kandyzowanych owoców, czy białej czekolady. Ciasto na diecie to bardzo często fit odsłona popularnych wypieków. Lekka zamiana składników wystarcza, aby obniżyć ich kaloryczność bez utraty walorów smakowych.

Ciasto na diecie odchudzającej może pojawić się jako drugie śniadanie, czy też podwieczorek. Jednoporcjowe smakołyki są najlepszą opcją, bo nie ma ich dużo, więc brak pokusy, aby sięgnąć po następny kawałek. Zdrowe ciasta będą świetną alternatywą dla gotowców, poza tym gwarantujemy że pokochasz ich smak.

15 przepisów na zdrowe i niskokaloryczne ciasta

Pyszne ciasto dla osób odchudzających się wbrew pozorom miewa krem, polewy i inne podobne dodatki. Receptury są naprawdę bardzo odmienne, więc każdy wybierze coś dla siebie. Zdrowe wypieki sprytnie „przemycą” do naszej diety więcej owoców, a nawet i warzyw. Nie masz kompletnie pomysłu co przygotować? Spokojnie, poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na fit ciasta:

1. Sernik w wersji fit

Sernik kojarzy się wielu osobom ze świętami. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 100 g masła orzechowego
  • 50 g płatków owsianych oraz tyle samo otrębów
  • 30 g masła
  • szczypta cynamonu.

Spód robisz z miękkiego masła oraz otrębów i płatków, a także z masła orzechowego. Gotowe ciasto równo rozkładasz na spodzie tortownicy. Wkładasz do lodówki, a w międzyczasie przygotowujesz masę serową. Twaróg rozgniatasz dokładnie widelcem i mieszasz z pozostałymi składnikami. Pieczesz przez 40-50minut w 170 stopniach.

fit sernik

2. Zdrowe ciasto dyniowe

Zdrowe ciasto z dyni smakuje naprawdę wybornie. Zrobisz ten wypiek z następujących składników:

  • 200 g dyni
  • 170 g mąki jaglanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajek
  • 140 g oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • odrobiny przyprawy do piernika.
  Dieta lekkostrawna - na czym polega? Jadłospis na 7 dni i przepisy

Dynię bez skóry tarkujesz na drobne kawałki. W misce jajka z cukrem miksujesz na jasną masę. Dodajesz do tego płynny olej kokosowy plus suche składniki. Na samym końcu do masy trafia dynia oraz korzenna przyprawa. Pieczesz do suchego patyczka w 180 stopniach przez 45-50 minut.

ciasto dyniowe

3. Fit panna cotta na herbatnikach

Zdrowe ciasta bez pieczenia są świetną opcją dla osób, które są zabiegane. Panna cotta powstanie z 250 ml odtłuszczonego mleka koksowego, laski wanilii i 30 g syropu z agawy. Do ciepłej masy wlewasz rozpuszczoną żelatynę. Przelewasz do tortownicy wyłożonej herbatnikami bez cukru, wstawiasz do lodówki. Na wierzchu układasz dowolne owoce sezonowe.

panna cotta

4. Dietetyczne brownie z czerwonej fasoli

Brownie ma wiele fanów. Przepis na zdrowe ciasto z fasolą składa się z następujących składników:

  • jajko
  • puszkę czerwonej fasoli – dobrze opłukanej
  • jeden dojrzały banan
  • pół opakowania budyniu czekoladowego
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • łyżeczkę słodzika
  • łyżeczkę kakao.

Wszystko dokładnie blendujesz, na wierzchu układasz 2-3 kostki gorzkiej czekolady, przelewasz do formy i pieczesz w 180 stopniach przez 35-45 minut aż do suchego patyczka.

brownie z fasoli fit

5. Zdrowe ciasto marchewkowe

Fit ciasta z warzyw zdecydowanie królują. Typ na bazie marchewki zrobisz z następujących składników:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • szklanka orzechów
  • 2 szklanki potarkowanej marchewki
  • przyprawy korzenne.

Suche składniki, a zatem mąkę, sodę i przyprawy mieszasz w osobnej misce. W drugiej miksujesz jajka z oliwą, słodzikiem. Dodajesz suche produkty, potem marchew i orzechy. Możesz dodać kilka kawałków jabłka bądź ananasa. Pieczesz przez 40 minut w 180 stopniach. Możesz przeciąć i do środka dodać masę jogurtową – odtłuszczony jogurt z żelatyną oraz słodzikiem. Wierzch możesz polać odrobiną lukru.

ciasto marchewkowe

6. Fit chlebek bananowy

Bardzo popularnym wypiekiem fit jest chlebek bananowy. Przepis jest banalny, a smak niezwykle słodki. Ten klasyk cukierniczy zrobisz z:

  • 2 jajek
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • małego banana
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g roztopionego oleju kokosowego
  • szczypty cynamonu.

Jajka mieszasz z olejem kokosowym, wrzucasz rozgniecionego banana, na koniec wszystkie suche składniki – razem dokładnie mieszasz. Gotowe ciasto przelewasz do foremki, posypujesz orzechami lub wiórkami kokosowymi, które są źródłem białka. Pieczesz przez około 30 minut w 180 stopniach.

chleb bananowy

7. Dietetyczne ciasto jogurtowe

Zdrowe ciasta zawierają, między innymi nabiał. Wariant z jogurtem naturalnym może być niskokaloryczny o ile wybierzemy odpowiedni produkt, czyli ten o obniżonej ilości tłuszczu. Do zrobienia, tak zwanego jogurtowca potrzebujesz:

  • 200 ml jogurtu
  • 4 jajka
  • połowę szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • dowolne owoce.
  20 wysokobiałkowych przepisów na lunch, obiad i kolację

Jajka ucierasz z cukrem, do tego dodajesz jogurt, mieszasz, a na końcu suche składniki. Ostatni element to owoce. Kilka sztuk w zupełności wystarczy. Ciasto przelewasz do tortownicy i pieczesz w 180 stopniach przez 40 minut.

ciasto jogurtowe

8. Tort z naleśników

Zdrowe ciasto może być naprawdę nieoczywiste. Tort z naleśników to banalna receptura, do której nie trzeba mieć piekarnika. Smażysz bowiem naleśniki. Ciasto to 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, ¾ szklanki wody (gazowana pięknie napowietrzy masę), szczypta soli oraz 2 jajka plus niewielka ilość słodzika. Do środka trafi kremowy serek wymieszany z aromatem waniliowym i słodzikiem. Do masy można dodać również gorzką czekoladę lub owoce.

tort z nalesnikow

9. Fit ciasto czekoladowe z cukinii

Sezon na cukinię jest dość długi. Warto wykorzystać ten produkt do słodkich wypieków. Ciasto czekoladowe powstanie z:

  • 2 dużych cukinii – starkowane i lekko posolone, potem koniecznie odcedzona woda
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżek kakao
  • szklanki oleju
  • 4 jajek
  • 1 łyżki sody i proszku do pieczenia.

Suche składniki mieszasz. Jajka ucierasz z cukrem, do tego dosypujesz wcześniej przygotowane produkty. Na samym końcu do masy dodajesz cukinię. Pieczesz w 180 stopniach przez 45-50 minut.

ciasto czekoladowe z cukinia

10. Dietetyczne ciasto z awokado

Kolejną nietypową recepturą jest ciasto z awokado. Na spodzie pojawia się masa zrobiona z 160 g migdałów, 60 g wiórków kokosowych, 300 g daktyli i 2-3 łyżek oleju kokosowego. Daktyle i migdały moczysz w wodzie najlepiej przez całą noc i odsączasz. Następnie wszystkie składniki blendujesz na jednolitą masę. Wykładasz spód blachy, wstaw do zamrażarki. Na wierzchu pojawi się krem z awokado (4 dojrzałe sztuki), soku z 4 limonek, 2 łyżek oleju kokosowego i 3 łyżek miodu. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wkładasz gotowe ciasto do lodówki.

fit ciasto z awokado

11. Fit jabłecznik

Przepisy na zdrowe ciasta z jabłkami to zamiennik dla kalorycznej szarlotki z lodami. Fit wersja bazuje na następujących składnikach:

  • 4 jabłka ścierasz na tarce i dusisz przez chwilę w garnuszku z cynamonem
  • jajko
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g mąki owsianej i tyle samo pszennej
  • 120 g oleju kokosowego
  • cynamon.

Wyrabiasz ciasto z jajka, mąki, oleju i cukru. Na spodzie blachy wykładasz tylko 2/3 masy i nakłuwasz widelcem. Pieczesz przez 10-15 minut. Następnie wlewasz na to masę z jabłek i posypujesz wierzch jeszcze cynamonem. Na górze układasz pozostałe ciasto. Pieczesz ponownie przez 45 minut.

jablecznik

12. Zdrowe brownie z bananów

Brownie to czekoladowy łakoć, który wbrew pozorom bywa fit. Do wersji z bananami potrzebujesz:

  • 2 banany – koniecznie dojrzałe
  • 1,5 szklanki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • duży kubek gęstego jogurtu
  • tabliczkę gorzkiej czekolady.
  Post jakościowy, ilościowy i ścisły - zasady i różnice

Czekoladę wraz z olejem wkładasz do garnuszka, czekasz aż masa będzie jednolita. W międzyczasie rozgniatasz banany i osobno suche składniki. Przestudzoną czekoladę łączysz z pozostałymi składnikami. Pieczesz przez 35 minut w 180 stopniach.

fit bananowe brownie

13. Fit sernik na zimno

Nie masz piekarnika? Zdrowe ciasto na zimno będzie najlepszą opcją. Sernik powstanie tylko z kilku składników. Spód to 200 g owsianych ciastek połączonych z 50 g rozpuszczonego masła. Masa serowa to połączenie 500 g chudego twarogu, 700 ml odtłuszczonego jogurtu i 2 galaretek truskawkowych o niskiej zawartości cukru. Galaretki rozpuszczasz w 2 szklankach wody. Lekko przestudzone dodajesz do pozostałych składników. Wstawiasz gotowe ciasto do lodówki.

fit sernik na zimno

14. Zdrowy kokosowy sernik na zimno

Kolejną wersją sernika jest propozycja z kokosem. Na spodzie blachy układasz herbatniki bez cukru. Na to wlewasz masę – duży jogurt naturalny (można zastąpić mleczkiem kokosowym o niskiej zawartości tłuszczu), 100 g wiórków kokosowych plus 3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości wody) oraz 4 łyżki ksylitolu. Wstawiasz całość do lodówki, najlepiej na całą noc.

fit sernik kokosowy

15. Orzechowo-czekoladowe fit ciasto

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego. Fit ciasto z orzechami i czekoladą zaskakują smakiem. Spód to szklanka dowolnych, zmielonych orzechów połączona z 2 łyżkami masła orzechowego oraz 2 łyżkami miodu. Masa powstanie z 600 g skyru waniliowego, 4 łyżek kakao i 3 łyżek kakao rozpuszczonych w ¾ szklanki wody. Do smaku dodaj 7 łyżek ksylitolu. Ciasto wstaw do lodówki.

ciasto czekoladowe z orzechami w wersji fit

Fit ciasta możesz śmiało jeść w trakcie odchudzania!

Na diecie trzymamy się deficytu kalorycznego, a więc jemy mniej kalorii niż wynosi nasza dobowa norma. Niestety, ale w ciągu dnia musimy trzymać się określonej wartości. Fit ciasta to niskokaloryczne propozycje, dzięki temu można je śmiało jeść w trakcie odchudzania. Kawałek nie zaszkodzi naszej diecie, co więcej, pozwoli nam zaspokoić chęć na słodkie, dlatego unikniemy podjadania słodyczy. Dodatkowym plusem będzie to, że nie czujemy rygoru, że z czegoś musimy rezygnować.

Dodaj komentarz