Przepisy na fit słodycze przydadzą się nie tylko osobom na diecie, ale w zasadzie każdemu kto chce jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Wbrew pozorom nie są to ani skomplikowane ani też bardzo rygorystyczne receptury. Fit przekąski na słodko zrobisz szybko, niektóre nawet w 10 minut. W naszym artykule znajdziesz aż 15 zdrowych propozycji, które bez trudu wykonasz w domu. Koniecznie przetestuj te przepisy!
Fit słodycze – zdrowa alternatywa dla zwykłych słodkości
Fit słodycze wciąż wzbudzają mieszane uczucia. Warto jednak wiedzieć, że wiele popularnych wypieków można spokojnie zastąpić bardziej „odchudzonymi”, dzięki temu nawet na diecie będziemy cieszyć się ulubionymi przekąskami i to bez wyrzutów sumienia. Czasami nawet niewielka modyfikacji w przepisie pozwala zmniejszyć kaloryczność ukochanych ciasteczek, czy cukierków. Ciekawostką jest to, że wcale nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, aby stworzyć słodkie i zdrowe przekąski. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, a receptura jest prosta, więc nie trzeba specjalnie biec do sklepu po składniki.
Poznaj 15 pysznych przepisów na fit słodycze, które zrobisz nawet w 10 minut!
Fit słodycze na szybko to doskonała opcja dla osób, które nie mają czasu spędzać długich godzin w kuchni bądź nie są fanami pichcenia. Do większości receptur wystarczą podstawowe składniki, które każdy ma w domu. Zdrowe słodkości będą dobrą alternatywą dla gotowych słodyczy ze sklepowych półek, a także dla kalorycznych wypieków. To słodkie, ale odżywcze przekąski, które spokojnie odnajdą się w każdym jadłospisie. Poniżej znajdziesz przepisy na fit słodycze:
1. Ciastka owsiane
Na diecie spokojnie możesz jeść ciastka, ale najlepiej te domowej roboty w wersji fit. Do przygotowania szybkich owsianych propozycji potrzebne są Ci następujące składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 małe banany lub jeden duży dojrzały egzemplarz
- pół szklanki mleka
- płaska łyżeczka sody.
*Posiekane orzechy i czekolada będzie ciekawym dodatkiem do bazowego przepisu.
Wszystko miksujesz na gładką masę za pomocą blendera. Ciasteczka formujesz w kulki i rozgniatasz na blaszce wyłożonej papierem. Pieczesz przez 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.
2. Owoce pod kruszonką
Fit słodycze to przede wszystkim propozycje sezonowe. Owoce pod kruszonką możesz zjeść solo lub w duecie z domowymi, „odchudzonymi” lodami. Do przygotowania wersji z brzoskwiniami potrzebujesz:
- 2-3 duże owoce
- łyżeczkę ksylitolu lub słodzika
- szczyptę cynamonu
- łyżkę miodu
- 100 g płatków owsianych.
Brzoskwinie kroisz w ćwiartki. Układasz je w małym naczyniu do zapiekania, wsypujesz słodzik i mieszkasz. Przygotowujesz kruszonkę – płatki owsiane, miód, przyprawy oraz ewentualnie odrobinę wody łączysz razem. Posypujesz wierzch owoców. Pieczesz przez 30 minut w 180 stopniach, najlepiej ustaw piekarnik na opcję góra-dół.
3. Domowy kisiel
Kisiel jest lekkostrawny, a zarazem niskokaloryczny. Zrobisz go ze szklanki dowolnych owoców, najlepiej tych sezonowych, poza tym potrzebne są 3 szklanki wody, jak i 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dorzuć słodzik, choć równie dobrze możesz pominąć ten składnik. Jak wygląda proces przygotowania? Do garnuszka dodajesz owoce, po około 2 minutach wlewasz wodę. Gotujesz, w międzyczasie rozprowadzasz skrobię z niewielką ilością wody – około 1/3 szklanki. Gotową mieszankę wlewasz do wrzących owoców.
4. Chlebek bananowy
Do przygotowania chlebka bananowego w wersji fit potrzebujesz następujących składników:
- 2 jajka
- 60 g mąki pełnoziarnistej
- małego banana
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g roztopionego oleju kokosowego
- szczypty cynamonu.
Jajka mieszasz z olejem kokosowym, wrzucasz rozgniecionego banana, na koniec wszystkie suche składniki – razem dokładnie mieszasz. Gotowe ciasto przelewasz do foremki, posypujesz orzechami lub wiórkami kokosowymi. Pieczesz przez około 30 minut w 180 stopniach.
5. Pudding z nasion chia
Ten fit słodycz dobrze jest zrobić kilka godzin wcześniej. 3 łyżki nasion zalewa się 300 ml dowolnego napoju roślinnego lub mleka, ale koniecznie o niskiej zawartości tłuszczu. Po dokładnym wymieszaniu składników zostawiamy je na kilkanaście minut, albo godzin. Potem wierzch dekorujemy owocami (świeżymi, albo musem), czy też masłem orzechowym.
6. Fit krówki
Fanów pysznych krówek jest masa, ale nie można zapominać, że ten wyrób kryje w sobie sporo kalorii. „Odchudzona” wersja powstanie, gdy połączysz ze sobą 100 g płynnego oleju kokosowego oraz 200 g masła orzechowego – typ z kawałkami nada ciekawej konsystencji. Do smakuje dajesz 2 łyżki ksylitolu. Wszystko dokładnie mieszasz do uzyskania jednolitej masy. Gotowy produkt wylewasz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiasz na kilka godzin do lodówki, następnie kroisz krówki, a więc tworzysz małe prostokątne cukierki.
7. Gofry owsiane
Gofry wydają się zakazane na diecie, ale na całe szczęście to nie jest prawda. Do przygotowania wersji owsianej potrzebujesz następujące składniki:
- 75 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
- 1 jajko
- 125 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu bądź zdecyduj się na tym roślinny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę słodzika
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę oleju roślinnego.
Mieszasz osobno suche i mokre składniki, następnie łączysz je aż powstanie jednolita masa. Wlewasz gotowe ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
8. Fit lody z bananów
Zdrowe słodycze fit to mogą być lody. Do przygotowania wariantu bananowego potrzebujesz 3 banany, połowę puszki mleka kokosowego najlepiej w wersji light, do tego kilka kropli aromatu waniliowego oraz słodzik. Wszystko razem miksujesz w kielichu i wkładasz do lodówki na kilka godzin. Opcjonalnie możesz dodać nieco orzechów, musli, czy drobinek gorzkiej czekolady.
9. Brownie z fasoli
Czekoladowe ciasto to numer jeden, gdy chodzi o fit wypieki. Brownie z fasoli to zdrowa odsłona. Potrzebne będą Ci następujące składniki:
- puszka fasoli czerwonej – dobrze przepłukana pod wodą
- torebka budyniu czekoladowego bez cukru
- dojrzały, mały banan
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
*opcjonalnie dodajesz ulubiony aromat, na przykład waniliowy.
Fasolę oraz banana miksujesz na gładką masę, następnie dodajesz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszasz, wylewasz do małej prostokątnej formy. Wierzch możesz ozdobić orzechami lub owocami, na przykład kilkoma truskawkami. Pieczesz przez 30 minut w 180 stopniach.
10. Snickers w wersji fit
Karmel plus nugat to istna bomba kaloryczna, ale w wersji fit popularne batoniki Snickers nie są aż tak kaloryczne. Do przygotowania spodu potrzebujesz:
- 120 g mąki owsianej
- 6 łyżek syropu klonowego
- 70 g masła orzechowego
Wszystko ze sobą dokładnie mieszasz i umieszczasz na spodzie blachy wyłożonej papierem. Na to wędruje masa z 140 g namoczonych daktyli, 1 łyżki kakao oraz odrobiny aromatu waniliowego. Całość zalewasz polewą – 150 g gorzkiej czekolady plus 1 łyżka płynnego oleju kokosowego. Nie zapomnij posypać kilkoma orzeszkami!
11. Daktylowe kulki
Fit słodycze wcale nie muszą być skomplikowane. Z suszonych daktyli przygotujesz pyszne kulki. 1 szklanka owoców zalana wodą i zostawiona na noc to baza. Po odcedzeniu łączysz ją z łyżką masła orzechowego, 5 łyżkami wiórków kokosowych, jak i z 2 łyżkami siemienia lnianego. Masę dokładnie mieszasz. Formujesz kulki, do każdej wkładasz migdał bądź orzech. Możesz obtoczyć je w kakao lub w wiórkach kokosowych. Najlepiej włożyć do lodówki, aby nieco stwardniały.
12. Fit cukierki „Michałki”
Cukierki na diecie w wersji fit pozwolą Ci się cieszyć smakiem ulubionych łakoci. Zdrowe „michałki” zrobisz z następujących składników:
- 125 g masła orzechowego z kawałkami orzechów, czyli musisz mieć typ chrunchy
- 2 łyżek kakao
- 125 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu.
Polewa:
- połowy tabliczki czekolady
- 1 łyżki oleju kokosowego.
Wszystkie składniki mieszasz ze sobą. Wkładasz do niskiego naczynia, najlepiej silikonowej foremki. Wstawiasz do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika. Kroisz w kostkę, każdą sztukę moczysz w polewie przygotowanej z rozpuszczonej czekolady i oleju kokosowego. Zostawiasz aż zastygnie. Ważne, aby przechowywać gotowy produkt w zamrażalce!
13. Ryż z owocami
Wiele osób pamięta z dzieciństwa ryż z owocami. Warto przygotować nieco inną odsłonę – zapiekaną. Do jej zrobienia potrzebne są następujące składniki:
- 100 g ryżu basmati
- 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
- łyżeczkę ksylitolu
- 2,5 łyżki odżywki białkowej lub budyniu bez cukru
- dowolne owoce.
Ryż gotujesz w mleku do miękkości. Dodajesz do tego słodzik oraz odżywkę, a także pokrojone owoce. Całość umieszczasz w naczyniu żaroodpornym. Pieczesz 15-20 minut w 180 stopniach.
14. Jednoporcjowe kinder country
Do przygotowania „odchudzonej” wersji ciasta Kinder Country musisz mieć:
- 3 herbatniki
- 125 g serka o niskiej zawartości tłuszczu
- 100 g ricotty
- 2-3 tabletki słodzika
- 2 wafle ryżowe lub garść ryżu preparowanego.
Na spodzie szerokiej szklanki układasz ciastka, możesz je nawet pokruszyć. Na to wędruje krem – serek, ricotta plus łodzik. Posypujesz wierzch ryżem i dekorujesz odrobiną gorzkiej, rozpuszczonej czekolady lub masła orzechowego.
15. Szarlotka w słoiku
Pozostajemy przy jednoporcjowych recepturach, do zrobienia fit jabłecznika musisz mieć następujące składniki:
Kruszonka to połączenie:
- 30 g miękkiego masła
- 50 g mąki jaglanej
- 2 łyżki ksylitolu.
Całość łączysz, potem pieczesz przez 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotowujesz owoce – 2 jabłka obierasz i ścierasz na tarce, dusisz z odrobiną cynamonu w garnuszku aż masa nieco zgęstnieje. Na spodzie szerokiej szklanki ląduje mus z jabłek (powinien być lekko ciepły), masa z jogurtu (150 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu z dodatkiem słodzika), a na wierzchu pojawia się chrupiąca kruszonka.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.