Ile kalorii ma arbuz? Wartości odżywcze i właściwości


Egzotyczne arbuzy zdecydowanie kojarzą się z latem i z wysokimi temperaturami. Duże okrągłe owoce pod zieloną skórką skrywają różowo-czerwony orzeźwiający miąższ. Ile kalorii ma arbuz? Zobacz!


Ile kalorii ma arbuz?

Arbuzy są niskokaloryczne, ponieważ w 95% składają się z wody. Więc 100 gram miąższu ma jedynie 30 kalorii, to niebywale mało w zestawieniu z innymi owocami. Niestety, ten produkt posiada też wadę. Jaką? Wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 75. Właśnie, dlatego po zjedzeniu dość szybko odczujemy podwyższenie glukozy we krwi.

Żółta odmiana arbuza jest już kaloryczniejsza, ponieważ jeden plaster może mieć nawet 190 kalorii, dla porównania klasyczny zawiera nieco mniej, bo 120.

Pestki arbuza spokojnie można jeść, ale należy pamiętać, że one również mają kalorie, i wbrew pozorom wcale nie mało. Łyżka nasion to miej więcej 50 kalorii. Dlatego czasami lepiej je wypluć, aby nie zwiększać kaloryczności posiłku.


Jakie są właściwości arbuza?

Warto jeść arbuzy nie tylko ze względu na ich słodki smak, ale również dlatego, że są pełne cennych właściwości. W tym owocu mamy sporo likopenu – to czerwony barwnik,  silny przeciwutleniacz. Działa przeciwnowotworowo, dobroczynnie wpływa na skórę i na układ krwionośny. Do tego niweluje zachorowanie na prostatę, czy na raka jelita grubego. Natomiast cytrulina podnosi odporność, a także zwiększa poziom adrenaliny we krwi.

Dzięki temu mięśnie po wysiłku szybciej się regenerują. Ten owoc posiada również właściwości przeciwzakrzepowe oraz przeciwbakteryjne. Duża zawartość wody w arbuzie działa moczopędnie, a zatem skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Poprzez to zmniejszamy też obrzęk ciała, jak i uzupełniamy niedobór płynów.

Co ciekawe to głównie pestki arbuza kumulują w sobie wiele witamin, między innymi z grupy B, choć w miąższu też ich nie brakuje. Są jeszcze nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, magnez, żelazo i potas. Dużą część stanowią cenne aminokwasy – tryptofan oraz arginina. Natomiast sam środek arbuza bogaty jest w witaminę C, kwas foliowy i pantotenowy, a także beta-karoten.

  Ile kalorii ma zupa pomidorowa? Jakie ma wartości odżywcze?

Dlaczego warto jeść arbuza?

Ten owoc z rodziny dyniowatej doskonale gasi pragnienie, dobrze jest go zmrozić. Mało tego świetnie nawadnia, dzięki temu zapobiega odwodnieniu organizmu, na przykład w trakcie wysokich temperatur. Można spożywać go solo lub dodać do sałatki, koktajli, czy też przygotować z niego sorbet. Wyśmienicie łączy się z innymi owocami, a nawet z warzywami, czy z mięsem.

Arbuz to naturalny elektrolit, dzięki temu skutecznie pomaga w walce z biegunką. Poza tym znacząco poprawia nastrój, a nawet zwiększa libido. Ma masę zalet!

Warto po treningu zjeść arbuz, w ten sposób szybciej odbudujemy mięśnie oraz nabierzemy sił, a co ważne zneutralizujemy wytworzony podczas wysiłku fizycznego amoniak. Co istotne zwiększymy też wydajność mięśni,  przemianę materii i wpłyniemy na lepszą pracę układu trawiennego. Arbuz mocno nasyca organizm, więc mamy uczucie sytości na dłużej, w dodatku dostarczamy ciału niewiele kalorii.


 

Dodaj komentarz