bulki kajzerki

Ile kalorii ma kajzerka? Wieloziarnista, z makiem czy ziarnami


Świeże i chrupiące pieczywo praktycznie każdy lubi zjeść na śniadanie. Kajzerki to najpopularniejsze wyroby piekarskie, które cenione są swój pyszny smak i chrupiącą skórkę. Ta mała, okrągła bułka z charakterystycznymi promienistymi bruzdami na wierzchu wywodzi się wprost z Austrii. Jej kształt i receptura została opracowana przez piekarzy wiedeńskich, a jej nazwa została nadana na część cesarza Franciszka Józefa (z niem. Kaiser-cesarz).


Mieszkańcy ówczesnych Austro-Węgier szybko polubili nowy wypiek na śniadanie, a sława kajzerki szybko rozniosła się po Europie, a potem i za nasz kontynent. Warto tutaj wspomnieć, że tradycyjna austriacka kajzerka jest wyrabiana z mąki pszennej i waży ok. 58 gramów. Charakterystyczne bruzdy zawdzięcza pięciokrotnie składanej uformowanej na placuszek porcji ciasta. W uproszczonej technice bruzdy po prostu się nacina w uformowanej w kształt bułki porcji ciasta.

Obecnie wyróżnia się kilka wersji tej bułki, a mianowicie mamy tradycyjną kajzerkę pszenną, kajzerkę wieloziarnistą, kajzerkę z makiem, a także wykonana z mąki razowej.

Ile kalorii ma kajzerka?

W zależności od rodzaju mąki oraz dodatków, jej kaloryczność będzie się zmieniała.

I tak biała bułka kajzerka (pszenna) ma w 100 g 297 kcal, co oznacza, że jedna bułka (ok. 60 g) ma 178 kcal. Jedna bułka posiada: tłuszcz (2,2 g), białko (5,5 g), Błonnik (1,1 g) oraz najwięcej węglowodanów, bo aż 34 g. Podobną ilość kalorii ma bułka kajzerka wieloziarnista, bo 288 kcal/100 g, co daje 173 kcal w jednej bułce. Podobnie jak wersja pszenna jest i ona bogata w węglowodany, bo 30 g, 3 g tłuszczu i 6,6 g białka.

Kajzerka z makiem ma 290 kcal/ 100 g, co daje 175 kcal w jednej takiej bułce. Ponadto ma więcej węglowodanów niż wieloziarnista, bo aż 33 g, ok. 2 g tłuszczu i 5 g białka. Zatem energetycznością i wartościami odżywczymi jest zbliżona do tradycyjnej pszennej.

  Jak ułożyć zbilansowaną dietę?

Kajzerka razowa, wygląda jak tradycyjna pszenna kajzerka, tylko jest wykonana z mąki razowej, przez to jest nieco ciemna. Bułka razowa ma 210 kcal/ 100g, czyli jedna bułka ma ok. 130 kcal. Zatem można powiedzieć, że jest najmniej kaloryczna ze wszystkich kajzerek.

Wartości odżywcze kajzerki – jakie są?

Kajzerka nie jest pieczywem zalecanym przy dietach odchudzających oraz również dla cukrzyków,   przynajmniej wersja pszenna nie jest polecana, ponieważ ma IG 70. Niemniej jednak jeżeli nie mamy problemów z nadwagą oraz cukrem, to możemy te bułki spożywać w rozsądnych ilościach. Niestety, ale bułki  kajzerki posiadają dużo węglowodanów, które aż w 73% wpływają na ich kaloryczność. Skład energetyczny kajzerki wychodzi następująco: 73% węglowodany, 14% białka, 13% tłuszcze.

Kajzerki również posiadają  inne składniki odżywcze, a mianowicie witaminy i minerały. W bułce znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę K i E, a także pierwiastki takie, jak: Potas, fosfor, magnez wapń, sód, żelazo oraz cynk. Niemniej jednak te składniki odżywcze zaledwie w kilku procentach zaspakajają nasze zapotrzebowanie na dane składniki mineralne oraz witaminy. Zatem kajzerka nie jest dobrą alternatywą, jeżeli chodzi o produkt wartościowy dla naszego organizmu. Bardziej ją cenimy za jej walory smakowe.

Dodaj komentarz