Awokado charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Kwas oleinowy zawarty w awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, a potas reguluje ciśnienie krwi. Jednocześnie awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców.
Zdrowe kalorie w awokado
Awokado jest wysoce kaloryczne, w 100g awokado zawiera się aż 160 kalorii. Kaloryczność wynika z wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, jednocześnie awokado zawiera bardzo mało węglowodanów. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest głównym czynnikiem wpływającym na zbawienny prozdrowotny wpływ awokado na nasz organizm. Awokado zawiera około 20-30% tłuszczy w swojej masie. Z tego powodu zostało nazywane jest owocem maślanym.
Wartości odżywcze i zalety awokado
- Awokado zawiera znaczną ilość witamin A, C i E, są one silnymi przeciwutleniaczami i charakteryzują się one działanie przeciwnowotworowym.
- Owoc jest bardzo bogaty w kwas foliowy, polecany w szczególności kobietom w ciąży.
- Awokado wspiera pracę układu trawiennego i korzystnie wpływa na wchłanianie substancji odżywczych w jelitach.
- Zawarty w awokado potas reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca i dba o układ nerwowy.
- Luteina i zeaksantyna doskonale wpływa na kondycję naszego wzroku.
- Kwas oleinowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL.
- Właściwości awokado powodują podtrzymanie uczucia sytości i przeciwdziała podjadaniu między posiłkami.
- Awokado wspiera wchłanianie likopenu, przeciwdziałającemu rozwojowi komórek rakowych.
- Awokado zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
- Zmniejszenie ryzyka miażdżycy.
- Przyspieszenie metabolizmu
Jak jeść awokado?
Owoce awokado powinny być dojrzałe. Najłatwiej sprawdzić naciskając na skórkę, palec powinien się lekko zapaść w owoc. Takie awokado jest gotowe do spożycia i zawiera bogactwo mikro i makroskładników.
Sprawne pocięcia awokado wymaga przecięcia owoca wzdłuż, aż nóż zatrzyma się na pestce. Następnie owoc należy chwycić owoc po obu stronach i przekręcić dłonie w przeciwnych kierunkach, po czym wyjmujemy pestkę.
Jeżeli potrzebujemy pokroić awokado w kostkę, należy podzielić je na pół i pokroić miąższ w skórce, następnie należy wyciągnąć je łyżeczką. Miąższ z awokado szybko ciemnieje, po pocięciu trzeba je natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.
Avokado uwielbiam! Najlepiej na kanapkę z cytryną i pomidorem. Niestety ostatnio jestem na diecie beztłuszczowej, więc avokado musiało pójść w odstawkę 🙁
Uwielbiam kanapki z awokado, super na śniadanie.
Nie przepadam za awokado, bo ma konsystencję i wg mnie lekki posmak masła. Wiem,że jest zdrowe, ale jakoś nie mogę się przekonać.
Pasta na kanapki z awokado to moj ulubiony pomysl na śniadanie.
Super artykuł.
Uwielbiam awokado i dlatego bardzo mnie cieszy, że jest takie zdrowe.