Uwielbiamy je za ich orzeźwiający smak, mineralność i lekką kwaskowatość. Chętnie wybieramy do owoców morza. Trudno też wyobrazić sobie lepszego towarzysza letniego wieczoru. O czym mowa? O niezwykle zróżnicowanej kategorii białych win. Jeśli więc myślicie, że ten gatunek kończy się na Waszej ulubionej butelce chardonnay, jesteście w błędzie.
Oto kilka popularnych rodzajów białego wina:
Sauvignon Blanc
Choć Sauvignon Blanc tradycyjnie pochodzi z Bordeaux, aktualnie najczęściej kojarzy nam się z antypodami. Nic dziwnego, ten rodzaj trunku jest obecnie uznawany za ulubione białe wino Australii. Tam też produkuje się ja na dużą skale, podobnie jak w sąsiadującej Nowej Zelandii. Ponadto, winnice specjalizujące się w Sauvignon Blanc można często spotkać w Stanach Zjednoczonych i RPA.
Sauvignon Blanc jest znane ze swojej wytrawności, kwasowości, lekkiego trawiastego aromatu oraz nut cytrusów, np. limonki. Będzie to zatem świetna opcja do kolacji składającej się z owoców morza lub drobiu.
Pinot Grigio/Gris
Bardzo popularne we Włoszech, ale pochodzące z Burgundii we Francji. To lekkie wino o świeżych, kwiatowych aromatach, z nutą cytrusów, gruszki lub brzoskwini. Smak tego białego wina może różnić się w zależności od miejsca produkcji, niezależnie więc czy lubicie mocno wytrawne wina czy może bardziej słodsze trunki, na pewno znajdziecie odpowiednią dla siebie butelkę Pinot Grigio.
Pinot Grigio dobrze komponuje się z makaronami, daniami wegetariańskimi i owocami morza.
Riesling
Podczas gdy większość białych win pochodzi z Francji, Riesling wywodzi się z regionu Renu w Niemczech. Rieslingi mają zazwyczaj słodki profil smakowy, z niższą zawartością alkoholu, dlatego też wiele osób serwuje je jako wino deserowe.
Jednak ze względu na jego słodycz, to białe wino będzie doskonale pasowało również do wytrawnych, pikantnych potraw z kaczką, wieprzowiną lub kurczakiem.
Vermentino
Czyli biały szczep winny spotykany w basenie Morza Śródziemnego. Ze względu na swój wyjątkowy smak, bardzo lubiany przez miłośników Pinot Grigio i Chardonnay.
Vermentino jest zazwyczaj wytrawne i orzeźwiające z mocno wyczuwalnym, oleistym smakiem cytrusów i grejpfrutów. Idealne do łączenia z owocami morza, warzywami, makaronami i potrawami z dużą ilością przypraw i ziół.
Chablis
Produkowane wyłącznie z owoców chardonnay w północnej Burgundii, w regionie Chablis we Francji. Paleta Chablis obejmuje białe kwiaty, świeże cytrusy, zioła i dojrzałe jabłka, z dobrze wyczuwalnym dymnym, minerałowym aromatem.
Chablis najlepiej podać na początku kolacji, na przykład serwując je jako dodatek do ostryg lub ceviche.
Chardonnay
Ten typ wina może mieć różny smak w zależności od miejsca uprawy i sposobu produkcji. Zazwyczaj jednak jest to wino wytrawne, mocno lub średnio intensywne, z umiarkowaną kwasowością i zawartością alkoholu. W jego aromacie może być wyczuwalna zarówno skórka cytryny, jak i kredowy, mineralny posmak, po pieczone jabłko i owoce tropikalne, takie jak ananas
Średnio intensywne wersje Chardonnay dobrze komponują się z rybami, białym mięsem oraz dojrzałymi serami. Z kolei bogata, dębowa odmiana trunku doskonale uzupełni kolację, na której podamy grillowane mięsa lub pikantne dania azjatyckie.
Udanej degustacji!