Diety zgodne z grupą krwi w ostatnim czasie są niebywale popularne. Grupa A jest dość często spotykana w naszym kraju. Co powinni jeść właściciele tej grupy krwi? Jak wygląda dla niej przykładowy jadłospis? Sprawdź koniecznie!
Dieta zgodna z grupą krwi A
Znajdziemy naprawdę dużo typów kuracji odchudzających, a co chwilę pojawiają się kolejne. Dieta zgodna z grupą krwi to prawdziwy bestseller kilku ostatnich lat. Jej autorem jest doktor Peter D`Adamo, który twierdzi że sposób żywienia jest mocno połączony z niektórymi chorobami, a także z grupą krwi.
W diecie zgodnej z grupą krwi chodzi o działanie antygenów w pokarmach, tak zwanych lektyn. Niektóre artykuły spożywcze są szkodliwe dla posiadaczy jednej grupy krwi, a dla drugich wręcz zalecane. Każdy organizm na inne indywidualne potrzeby.
Dieta grupa krwi A – jak wygląda prawidłowy jadłospis?
Grupa krwi A posiada przeciwciała B. Co ważne osoby z tym typem wyróżniają się bardzo delikatnym układem pokarmowym, który naprawdę trudno sobie radzi z trawieniem białka zwierzęcego, a także nabiału. Dlatego w tym wypadku dużo lepszym rozwiązaniem są białka pochodzenia roślinnego, a więc dieta wegańska. W przypadku osób z grupą A radzi się całkowicie wyeliminować mięso, za to jeść sporo bakalii. Na talerzu powinny pojawić się jeszcze inne składniki, takie jak na przykład:
- ryby i owoce morza – łosoś, karp, sardynki, sieja, czy ślimaki
- nabiał pochodzenia roślinnego, choć neutralna jest, na przykład mozzarella, ser feta i ricotta
- produkty zbożowe – mąka i makaron ryżowy, gryka, owies, amarantus
- warzywa – brokuły, cebula, dynia, chrzan, czosnek, sałata rzymska, szpinak, por, rzepa, cykoria
- nasiona roślin strączkowych – soczewica, fasola
- owoce – ananas, borówki, czarne jagody, morele (świeże oraz mrożone)
- tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany i pestki dyni.
Dopuszcza się spożywanie mięsa, ale tylko indyka bądź kurczaka w postaci duszonej lub gotowanej – to neutralne produkty, pozostałe warianty są zakazane. Jeśli chodzi o pieczywo, trzeba postawić na wafle ryżowe, chleb z mąki sojowej, typ esseński, tudzież Ezechiela. Dania do smaku powinno się doprawiać przede wszystkim czosnkiem, imbirem, melasą, sosem sojowym i miso. W kuchni przyda się również musztarda. Doskonale do picia sprawdzą się herbatki ziołowe – aloes, imbir, rumianek, owoc dzikiej róży, dziurawiec, a także łopian. Czerwone wino, zielona herbata oraz żeń-szeń i kawa bezkofeinowa też są dopuszczane.
W jadłospisie właścicieli grupy A najlepiej odnajdą się produkty świeże. Tycie powoduje:
- mięso
- nabiał
- pszenica.
Za to odchudzanie wspomaga:
- ananas
- oleje roślinne
- produkty sojowe
- warzywa.
Przykładowy jadłospis osoby z grupą krwi A może wyglądać tak:
- śniadanie – bułka z otrębami podana z sałatą maślaną, ogórkiem, kiełkami mung, do tego jogurt naturalny z ananasem, do picia kawa
- II śniadanie – szklanka mleka sojowego i garść orzechów
- obiad – zupa fasolowa, kurczak gotowany na parze z brokułami oraz z brązowym ryżem, do picia mrożona herbata z dzikiej róży
- podwieczorek – krakersy ryżowe podane z kozim serem
- kolacja – grillowany łosoś z sosem tamari, do tego kasza gryczana i duszona cukinia, do picia zielone herbata.
Dieta grupa krwi A – przykładowe przepisy
Wiesz już co może znaleźć się na Twoim talerzu, a także jak powinien wyglądać codzienny jadłospis. Poniżej znajdziesz proste przepisy na dania dla osób z grupą krwi A. To smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy.
Kotlety ryżowe składają się z:
- 2 szklanek ryżu pełnoziarnistego
- 1 dużej cebuli
- 2 jajek
- 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżek nasion słonecznika bądź dyni – można pomieszać
- do smaku – olej sojowy, 3 ząbki czosnku, przyprawy w postaci imbiru i kolendry, mielone ziele angielskie oraz sól.
Ryż gotujesz w osolonej wodzie, cebulę kroisz i rozcierasz z czosnkiem oraz z solą. Do tego dodajesz natkę pietruszki oraz przyprawy – wszystko miksujesz. Do powstałej masy wrzucasz jajka, sos sojowy i pestki. Robisz kotlety, które panierujesz w połączeniu 3 łyżek mąki orkiszowej, łyżki otrębów pszennych oraz 2 łyżek ziaren sezamu. Smażysz na niewielkiej ilości oleju.
Gofry owsiane zrobisz z:
- 2 szklanek wody
- 2 szklanek płatków owsianych
- 1 szklanki pokrojonych jabłek
- 2 łyżek otrębów pszennych
- 1 łyżeczki soli.
Wrzucasz składniki do blendera i miksujesz na jednolitą masę. Smażysz w gofrownicy. Podajesz z pestkami słonecznika.
Pasta wegańska będzie idealna do wafli ryżowych lub do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Delikatnie podsmażasz – 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej i tyle samo soczewicy, cebulę, dorzucasz do tego garść orzechów oraz 15 dag serka sojowego tofu. Doprawiasz 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz kminkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem miksujesz na gęstą masę. Wstaw do lodówki, bo najlepiej smakuje słodzone.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.