Monodieta bazuje tylko na jednym głównym składniku, najlepszym przykładem jest dieta jajeczna. To kuracja odchudzająca z dość ubogim menu, za to ze spektakularnymi efektami. Jak dokładnie wygląda? Na czym polega? Jak działa? Sprawdź!
Co to jest dieta jajeczna?
Dieta jajeczna to jedna z popularnych monodiet, czyli w menu mamy jeden główny składnik i są to jajka, poza tym dodajemy do nich mało innych produktów spożywczych. W tym przypadku jest to głównie tłuszcze w niewielkiej porcji oraz świeże owoce tudzież warzywa. Mamy 3 posiłki i nic poza tym!
Z tej diety nie mogą korzystać osoby z wysokim cholesterolem, a także te, które mają problemy z układem krążenia. Ostrożni muszą być również inni, głównie ludzie zmagający się z kłopotami układu pokarmowego. Monotonna dieta bazująca na jajkach bywa niebezpieczna ze względu na wysoki poziom cholesterolu i tłuszczu. Ta kuracja może obciążyć nerki oraz wątrobę.
Na czym polega dieta z jajek?
W trakcie tej kuracji odchudzającej spożywamy jedynie jajka gotowane nie dłużej niż 10 minut. Ta monodieta kumuluje w sobie masę białka, za to niewielką porcję węglowodanów. Do tego dochodzą witaminy – A, E, D, K i te z grupy B. Jest poza tym sporo wapnia, żelaza, potasu, fosforu, a także lecytyny. Aminokwasy zawarte w jajku regulują poziom hormonów, między innymi insuliny, jak również płynów ustrojowych.
W jednym jajku jest około 70 kalorii, więc to niewiele. W ciągu dnia będąc na diecie należy spożyć 6 sztuk, które są podzielone na 3 posiłki. Należy je konsumować wraz z niewielką ilością tłuszczu, na przykład oliwy z oliwek, czy majonezu. Można także wykorzystać masło. Dobrze jest dołożyć do każdej porcji świeże warzywa lub owoce. Grejpfrut, pomarańcz, jabłko, gruszka, pomidor, sałata, oliwki – one będą odpowiednie. Do tego pijemy 2-3 litry płynów na dobę. Powinny to być produkty, takie jak niesłodzona zielona herbata, woda, czy słaba kawa. Na ten czas zapomnij o gazowanych napojach oraz energetykach, no i przede wszystkim o alkoholu.
Przykładowy jadłospis diety jajecznej na cały dzień:
- śniadanie – 2 gotowane jajka plus banan
- obiad – 2 gotowane jajka z sałatką warzywną z marchewki, groszku i majonezu
- kolacja – 2 gotowane jajka, jabłko lub gruszka
Sałatki możesz przygotowywać także z sałaty lodowej lub tej klasycznej masłowej z dodatkiem świeżego zielona ogórka bądź pomidora. Do smaku dorzucasz kilka kropli oliwy z oliwek, ewentualnie majonez.
Drugi wariant menu monodiety z jajek:
- śniadanie – 2 jajka, grejpfrut
- obiad – 2 jajka, brokuł z sosem musztardowym
- kolacja – 2 jajka , 2 pomidory z cebulą
Ten typ jednoskładnikowej diety stosujemy przez 7 dni, choć wiele źródeł mówi, że spokojnie można poddać się kuracji do 14 dni. Inne natomiast twierdzą, że tak długi okres wyniszczy organizm, bardzo nas osłabi. Dobre rezultaty uzyskamy nawet po 3-5 dniach diety jajecznej, więc nie ma co przesadzać.
Zalety i wady monodiety z jajek
Nie da się ukryć, że każda dieta ma wady i zalety. Ten rodzaj przede wszystkim powoduje szybki spadek wagi, nawet do 5 kilogramów. Przy 2 tygodniowym stosowaniu może sięgnąć nawet 10 kilogramów! Potem niestety, ale ryzyko efektu jo-jo jest bardzo duże. Pamiętaj, że kurację możesz powtarzać maksymalnie co 2 miesiące, nie częściej!
Wiele osób będąc na diecie jajecznej odczuwa różne objawy, między innymi:
- zmęczenie
- bóle głowy
- dochodzi nawet do omdleń
- zaburzeń metabolizmu.
Wszystko to jest spowodowane zbyt małą kalorycznością posiłków, poza tym znikomą porcją węglowodanów. Poprzez to organizm sięga po rezerwy, i w ten sposób korzysta ze zgromadzonych zapasów energii. Mało tego, powoduje to wzmożone spalanie tkanki tłuszczowej.
Dieta jajeczna jest bardzo restrykcyjna, dlatego trudno na niej wytrwać. Monotonne posiłki szybko się nudzą i nas osłabiają, jak również obniżają poziom samopoczucia.
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.