dieta w ciazy

Dieta w ciąży – czym grożą niedobory składników odżywczych?


Zastanawiasz się jaki wpływ na rozwój ciąży ma zbyt mała ilość witamin i składników odżywczych? Sprawdź, o jakie witaminy i minerały zadbać w diecie, aby zarówno maleństwo, jak i przyszła mama mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.


Dlaczego u niektórych kobiet dochodzi do niedoborów witaminowych w ciąży?

Czasami zdarza się tak, że mimo zdrowej diety, w ciąży pojawiają się pewne niedobory witamin i soli mineralnych. Warto więc jeszcze przed dostrzeżeniem na teście ciążowym dwóch kresek zadbać o to, aby wyeliminować ryzyko potencjalnych braków. Niniejszy artykuł to swojego rodzaju wiedza o składnikach odżywczych w pigułce.

Fundamentalną przyczyną jest nieodpowiednia dieta chwilę przed zajściem w ciążę. W okresie starań o dziecko zaleca się ograniczenie kofeiny, fast food’ów oraz węglowodanów prostych — szczególnie białego pieczywa i słodyczy. Warto zadbać o dobre jakościowo mięso, a także wprowadzenie większej ilości warzyw i owoców. Jeżeli kobieta ma problem z jedzeniem warzyw, dobrym pomysłem jest skorzystanie z porad dietetyka lub eksperymentowanie w kuchni z różnego rodzaju sosami i dresingami.

Czasem zdarza się tak, że mimo zdrowej diety niedobory się pojawiają. Wtedy przyczyny można doszukiwać się w nadmiernym stresie lub zbyt małej aktywności fizycznej.

Na jakie niedobory szczególnie powinna uważać przyszła mama i dlaczego?

Na podstawie dostępnej wiedzy medycznej można stworzyć listę witamin i mikroskładników, których niedobór w ciąży jest szczególnie niebezpieczny.

1. Witamina E

Brak odpowiedniego stężenia witaminy E to jedna z głównych przyczyn wczesnych poronień oraz śmierci płodu.

2. Witaminy z grupy B

Są one ważne głównie dla przyszłej mamy, ponieważ pomagają obniżyć ryzyko anemii. Z kolei u dziecka korzystnie wpływają na układ nerwowy i zapobiegają pojawieniu się wad wrodzonych.

  Ile kalorii ma udko z kurczaka? Pieczone, gotowane i smażone

Z kolei suplementacja witaminy B9, czyli kwasu foliowego powinna odbywać się kilka miesięcy przed zajściem w ciążę. W ten sposób obniża się ryzyko wad cewy nerwowej, zaburzeń rozwoju mózgu, a także zapewnia się prawidłowy rozwój intelektualny. Zapobiega rozszczepowi kręgosłupa i przepuklinie oponowo rdzeniowej.

3. Witamina C

Witamina C przyczynia się do budowania odporności, szczególnie u mamy, dzięki czemu obniża się ryzyko wystąpienia infekcji. Jej odpowiednie stężenie chroni pęcherz płodowy przed przedwczesnym pęknięciem.

4. Witamina D

Buduje odporność, chroni kości u mamy. U dziecka korzystnie wpływa na rozwój intelektualny, a także obniża ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej.

5. Żelazo

Niedobór żelaza to prosta droga do anemii i spadku odporności u mamy. U dziecka skutkuje nieprawidłowym wzrostem oraz zaburzonym rozwojem intelektualnym.

6. Jod

Niedobór jodu ogranicza zdolności intelektualne nienarodzonego dziecka, a także zaburza rozwój psychoruchowy. Co ciekawe, coraz więcej mówi się o tym, że niedobory jodu w ciąży stanowią jedną z przyczyn późniejszego zdiagnozowania zaburzeń ze spektrum autyzmu oraz ADHD.

7.Wapń

Brak odpowiedniego stężenia wapnia prowadzi do osteopenii u przyszłej mamy, a u dziecka zaburza rozwój układu kostnego.

Jak zadbać o skuteczną suplementację w ciąży?

Dieta, ruch i odpoczynek to podstawy prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia u mamy. Aby mieć pewność, że rozwijającemu się płodowi niczego nie brakuje, warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę, który na podstawie przeprowadzonych badań, wprowadzi odpowiednią suplementację witamin i minerałów.

Podsumowując, należy jeszcze przed zajściem w ciążę zadbać o odpowiedni poziom witamin i minerałów w diecie. Zdrowe i zbilansowane posiłki to absolutne minimum. Z pewnością nie zaszkodzi konsultacja ze specjalistą, który dobierze dawki poszczególnych składników do aktualnych potrzeb mamy.

Dodaj komentarz