Reklama
Musli na śniadanie: czyli doskonały początek dnia!
Żywienie

Musli na śniadanie: czyli doskonały początek dnia!


Wiele osób zapomina o tym, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie. Często wychodzimy do pracy w pośpiechu, nie jedząc wartościowego posiłku.


Doskonałym pomysłem na zdrowe śniadanie jest musli. Dostarczy ono naszemu organizmowi niezbędnych składników. Musli to połączenie mało przetworzonych płatków zbożowych z suszonymi lub świeżymi owocami, bakaliami czy też nasion na przykład słonecznika, czy dyni. Najczęściej musli zalewa się mlekiem lub jogurtem naturalnym, ale możemy użyć także jogurtu owocowego.

Jeśli dbamy o linię, świetnym wyborem będzie musli dietetyczne lub musli bez cukru. Dla dzieci możemy w łatwy i szybki sposób przygotować pyszne i pełnowartościowe musli z owocami.


Jaki skład ma musli?

Musli zazwyczaj jest mieszanką różnych mało przetworzonych płatków między innymi owsianych, żytnich czy jaglanych, świeżych lub suszonych owoców, bakalii i wszelkiego rodzaju pestek.


Spożywanie musli to wiele niezaprzeczalnych korzyści dla naszego organizmu!

  • Płatki owsiane bogate są w błonnik, wspomagają układ pokarmowy i działają ochronnie na nasze serce, obniżając poziom złego cholesterolu, a także dbają o dobrą pracę mózgu.
  • Płatki żytnie to również bogate źródło błonnika, zawierają także cenne składniki mineralne i witaminy w szczególności z grupy B. Poprawiają one przemianę materii i mogą chronić przed nowotworami.
  • Suszone owoce takie jak: rodzynki, daktyle, morele, śliwki, jabłka, banany to naturalna słodycz i źródło ważnych minerałów, żelaza czy potasu, korzystnie wpływających na pracę przewodu pokarmowego i regulujących trawienie oraz zapewniających poczucie sytości.

Zawierają też m.in. witaminę E, zwaną ‚‚witaminą młodości”. Orzechy i nasiona dostarczają nienasyconych tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu hormonalnego. Dodatkową zaletą musli jest stosunkowo niska zawartość tłuszczu. Spożywane każdego ranka pozytywnie wpłynie na zrównoważenie i regenerację flory jelitowej.


Pomyślcie – tyle zalet mają wszystkie składniki musli z osobna, a razem tworzą potężną porcję witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi.


Jedząc musli na zdrowe śniadanie, zapewniamy sobie energię na długi czas, dostarczamy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu wartości odżywczych. Musli na odchudzanie? Jasne! Musli jest sprzymierzeńcem w procesie odchudzania, szukajmy musli dietetycznych i musli bez cukru. Ponadto jedzenie musli wspomaga nasz układ trawienny i pokarmowy, poprawia pracę mózgu i serca, obniża poziom cholesterolu i pozwala zachować młody i zdrowy wygląd.


 

Reklama

4 Komentarz/y

  1. Najlepiej sobie samemu skomponować musli, właśnie ze wspomnianych płatków owsianych, żytnich, świeżych owoców (nie zawierają aż tyle cukru, co suszone). Gotowe mieszanki, nawet te z nalepką “bio” potrafią zawierać tyle porażających składników, że ze zdrowiem to nie mają wiele wspólnego:(((

    Odpowiedz

Dodaj komentarz