dieta samuraja

Dieta Samuraja – zasady, jadłospis i przepisy


Dieta Samuraja brzmi zagadkowo ze względu na specyficzną nazwę. Na czym polega? Jak wygląda przykładowy jadłospis? W naszym artykule znajdziesz wszystkie szczegóły dotyczące diety Samuraja!


Dieta Samuraja – na czym polega?

Dieta Samuraja to propozycja bazująca na filozofii tradycyjnej japońskiej kuchni. Mamy zatem naturalne produkty, które są tylko w niewielkim stopniu przetworzone. W menu znajduje się mięso, warzywa, owoce, ryby, jaja oraz oliwa z oliwek, no i oczywiście ryż.  To wysokiej jakości artykuły spożywcze. Dodatkowo są dopuszczane bezglutenowe produkty. Jeśli chodzi o kaloryczność, a także o rozkład posiłków to kwestia indywidualna.

Co ciekawe dieta Samuraja to typ paleo, ale ma jedną zasadniczą różnicę, bo jest rozszerzona o bezglutenowe źródła węglowodanów. Ta metoda żywienia to „dziecko” Nate Miyaki, wydał on o niej książkę „The samurai diet”. Ta kuracja polecana jest dla osób, które trenują i marzą o redukcji wagi przy jednoczesnej rozbudowanie masy mięśniowej. Wobec tego jest to propozycja dla profesjonalnych zawodników, jak i dla amatorów, aczkolwiek regularnie ćwiczących.

Zasady diety Samuraja – jakie są?

Główne zasady diety Samuraja to:

  • kasze, ryż, komosę i inne podobne artykuły, na przykład nasiona moczy się przez 7-12 godzin, aby zmniejszyć w nich zawartość kwasy fitynowego i lektyny
  • owoce to tylko 2 sztuki na dobę
  • podczas diety dużo się pije – wody, herbatek, poza tym czarną kawę
  • treningi odbywają się na czczo
  • węglowodany spożywa się w południe
  • w pierwszej połowie dnia jemy mniej, a w drugiej zdecydowanie więcej
  • sportowcy wspomagają się dodatkowo suplementacją.

W diecie Samuraja zakazane są, między innymi przetwory mleczne, suszone owoce, pszenica i produkty, które mają ją w składzie, tak samo jak soki, napoje owocowe oraz alkohol. Zapominamy również o warzywach strączkowych, a także o żywności przetworzonej i o brązowym ryżu.

  60 produktów niskokalorycznych, po których nie będziecie głodni

Zalety i wady diety Samuraja

Nie da się ukryć, że dieta Samuraja ma swoje plusy, jak i minusy. W przeciągu tygodnia można zrzucić 1-2 kilogramy, a więc to całkiem dobry wynik. Co ważne efekty utrzymują się długo, a ryzyko wystąpienia efektu jo-jo jest niezwykle niskie. Nie mamy tu ograniczeń kalorycznych ani szczególnie dużych restrykcji.

Kolejnym plusem jest to, że ten system żywienia pozwala wyeliminować z naszego menu słodycze, dania typu fast food i żywność wysoko przetworzoną. Dieta Samuraja dodaje energii, dlatego chętnie wybierają ją osoby, które regularnie trenują. Główną zaletą jednak jest fakt, że można wysmuklić sylwetkę, a jednocześnie nasza masa mięśniowa na tym zyska.

Należy pamiętać, że dieta Samuraja nie jest dobra dla każdego. Kto musi o niej zapomnieć? Zdecydowanie odradza się ją dla osób, które mają:

  • alergie pokarmowe
  • wrzody
  • refluks żołądka
  • depresję
  • choroby jelita cienkiego
  • dolegliwości jelitowo-żołądkowe
  • mają problemy z brakiem energii.

Kolejnym minusem jest to, że dieta Samuraja przy zaniedbaniu treningów o dużej intensywności może powodować magazynowanie tkanki tłuszczowej, a tego z pewnością nikt nie chce. Dobry plan ćwiczeń to w tym wypadku połowa sukcesu.

Dieta Samuraja – przykładowy jadłospis

W diecie Samuraja mamy 4-5 posiłków na dobę. Trzeba pamiętać, że muszą one być dopasowane do naszego planu treningowego! Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis diety Samuraja:

Dzień I

  • śniadanie – smoothie proteinowe z owocami
  • II śniadanie – pasta jajeczna z warzywami pokrojonymi w słupki
  • obiad – pieczeń z żurawiną oraz z batatami, do tego surówka z ogórka
  • podwieczorek – wegański smalec podany z warzywami bądź z chlebkiem Paelo
  • kolacja – omlet z warzywami

Dzień II

  • śniadanie – jajka faszerowane z tuńczykiem podane z sałatką z papryki, selera naciowego oraz pomidorków koktajlowych, sos na bazie oliwy z oliwek i ziół
  • II śniadanie – ryż na wodzie z orzechami i nasionami, podany z bananem
  • obiad – indyk faszerowany szpinakiem, komosą ryżową i kalafiorem, do tego sałatka z czerwonej kapusty i jabłka
  • podwieczorek – czekoladowy pudding z nasion tapioki z owocami
  • kolacja – makaron kukurydziany po tajsku z łososiem
  Ile kalorii mają naleśniki? Z dżemem, serem, jabłkiem, twarogiem i innymi dodatkami

Dzień III

  • śniadanie – awokado z pieczonym indykiem
  • II śniadanie – zupa paprykowa
  • obiad – grillowana pierś kurczaka z kaszą gryczaną oraz z warzywną surówką
  • podwieczorek – szaszłyki z kurczaka z ostrą salsą
  • kolacja – pieczony łosoś podany z komosą ryżową, do tego jarmuż, pomidorki

Dzień IV

  • śniadanie – jajecznica na boczku z warzywami
  • II śniadanie – koktajl proteinowy
  • obiad – pieczona wołowina z warzywami z dodatkiem ziół, do tego ryż
  • podwieczorek – sałatka z kiełbasą chorizo, kurczakiem oraz granatem
  • kolacja – zupa pieczarkowa na mleczku kokosowym.

Przykładowe przepisy na diecie Samuraja

Dieta Samuraja może być wbrew pozorom całkiem różnorodna. Bazujemy na pieczonych oraz na gotowanych daniach, choć im mniej przetworzone tym lepiej. Poniżej znajdziesz przepisy na kilka prostych potraw:

  • Faszerowana cukinia – cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy jej środek, a twardsze części wyjęte kroimy w kostkę. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek oraz posypujemy ziołami, tak przygotowane cukinie podpiekamy. Do mięsa mielonego dodajemy podgotowany ryż (pamiętaj, że musi być wcześniej moczony!), resztki cukinii, poza tym czosnek, cebulkę i przyprawy do smaku. Wypełniamy farszem lekko upieczone cukinie, zapiekamy ponownie.
  • Jajka faszerowane – jajka gotujesz na twardo, wyciągasz z nich żółtko rozcierasz je na gładką masę, dorzucasz do tego nieco tuńczyka z zalewy. Następnie robisz potem sałatkę, a więc do drobno posiekanej papryki, selera naciowego i pomidorków dodajesz sos z oliwy z oliwek oraz z aromatycznych ziół.
  • Sałatka z warzywami – kaszę jaglaną przygotowujesz według instrukcji zawartej na opakowaniu, w międzyczasie kroisz pomidory, podpiekasz na grillu cukinię pokrojoną w plastrach. Wszystko razem łączysz, dodajesz jeszcze jarmuż oraz wędzonego łososia. Kropką nad „i” będzie oliwa z oliwek. Można dodać również namoczone pestki nasion, które moczyły się wcześniej przez kilka godzin.

Dodaj komentarz