Zupa na odchudzanie to popularne rozwiązanie. Takie dania wbrew pozorom mogą być naprawdę różnorodne. Płynne potrawy są bardzo uniwersalne, bo można jeść je nie tylko na obiad, ale również jako pozostałe posiłki. Jakie dietetyczne zupy odchudzające wybrać? Nie wiesz? Mamy dla Ciebie kilkanaście sprawdzonych receptur. Sprawdź koniecznie przepisy na odchudzające zupy!
Zupy na odchudzanie – dlaczego warto je jeść?
Zupy odchudzające są lekkostrawne, sycące, poza tym zawierają sporo składników odżywczych i witamin. To bardzo wartościowe posiłki, które mają w zależności od użytych produktów inne funkcję, między innymi nawadniającą, czy orzeźwiającą i rozgrzewającą. Zupy na odchudzanie można jeść bez względu na porę roku. Pamiętaj, że zawiesiste kremy będą bardziej sycące niż typy płynne, czy te bez dodatku mięsa lub ryb.
Istnieje szereg przeciwwskazań, gdy chodzi o kurację odchudzającą, w której mamy wyłącznie zupy. To nie jest dobra opcja dla:
- seniorów
- kobiet w ciąży
- dzieci i młodzieży
- osób chorujących na cukrzycę.
Kluczowe jest to, aby po zakończeniu diety zupowej powoli przywracać stare nawyki żywieniowe. Dlaczego? Gotowane warzywa w postaci płynnej bądź półpłynnej powodują, że dochodzi do zaburzeń produkcji enzymów trawiennych, które są aktywowane w czasie gryzienia i formowania kęsa pokarmowego. Warto o tym pamiętać!
Jakie zupy jeść w trakcie odchudzania?
Zupa na odchudzanie powinna być lekkostrawna, a więc musi ona bazować na dużej ilości warzyw. Dlaczego? To składniki bogate w liczne wartości odżywcze, przede wszystkim w błonnik. Do wyboru mamy różne gatunki, choć najlepsze będą te sezonowe, które mają w sobie najwięcej witamin. Co ważne, warzywa to źródło antyoksydantów oraz enzymów. To wszystko powoduje, że zupy na odchudzanie pomagają zbijać wagę i jednocześnie zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Pamiętaj, żeby do tego dania nigdy nie dodawać śmietany, mąki, smalcu, tłustego mięsa i zasmażki. W diecie zupowej zapomnij także o stosowaniu gotowych kostek rosołowych. Samodzielnie przygotuj esencjonalny wywar na bazie warzyw, między innymi selera, pora, marchewki i cebuli. To będzie świetna baza, do której możesz wrzucić dowolne składniki.
Przepisy na dietetyczne zupy mogą być różne. Najlepsze są te zawierające naturalne termogeniki, które podnoszą temperaturę, a więc produkty podkręcające proces spalania tkanki tłuszczowej. To będą przede wszystkim aromatyczne przyprawy, takie jak imbir, ostra papryka, cynamon, pieprz, curry oraz gałka muszkatołowa. Natomiast zielone warzywa wspomogą proces usuwania toksyn z organizmu. Postaw koniecznie na szpinak, natkę pietruszki i botwinkę, bo one zawierają chlorofil, za to wyrazisty smak stworzysz, gdy do zupy na odchudzanie dorzucisz czosnek, sos sojowy, suszone pomidory bądź chrzan. Chcesz stworzyć sycące danie? Dodaj do potrawy brązowy ryż, kaszę, prażone nasiona bądź zmiksowaną fasolę, tudzież chude mięso lub ryby.
10 przepisów na odchudzające zupy
Zupy odchudzające są banalnie proste, a ich przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje aż tyle czasu. Najdłuższy jest oczywiście sam proces gotowania. Najlepsza zupa na odchudzanie? Poniżej znajdziesz aż 10 sprawdzonych pomysłów wraz z dokładnymi recepturami:
1. Zupa kapuściana
Do przygotowana zupy kapuścianej potrzebujesz:
- 10 liści kapusty, najlepiej włoskiej
- mały seler naciowy
- garść kopru
- 4 ząbki czosnku
- sok z cytryny – 2 łyżki
- przyprawy – kminek, pieprz czarny.
Kapustę kroisz, tak samo jak seler, koperek i czosnek. W garnku gotuj kapustę i seler w niewielkiej ilości wody aż do miękkości. Potem dodajesz pozostałe składniki.
2. Zupa marchewkowa
Do przygotowania zupy na bazie marchewki potrzebujesz:
- 4 duże marchewki
- 2 cebule
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pęczek świeżej kolendry
- odrobinę oliwy z oliwek.
Warzywa kroisz i podsmażasz na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Wrzucasz je do gotującego się bulionu wraz z kolendrą. Gotujesz do miękkości, następnie miksujesz na zupę krem.
3. Zupa krem z cukinii
Cukinia jest zdrowa, bo ma w sobie masę wartości odżywczych, poza tym witamin, a jednocześnie niewiele kalorii. Do jej przygotowania potrzebne są:
- 4 małe cukinie lub 2 duże
- 1 średnia cebula
- 1 litr wody
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła.
Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy do nich wodę i gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na jednolity krem. Wierzch można posypać świeżą natką pietruszki.
4. Zupa rybna
Na diecie warto jeść ryby, czyli źródło białka i zdrowych tłuszczy. Do przygotowania zupy z tym składnikiem potrzebujesz:
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
- bulion warzywny
- seler naciowy
- por
- pęczek kolendry
- jogurt naturalny odtłuszczony
- 2 łyżki masła
- do smaku – pieprz i sól.
Na maśle podsmażasz warzywa pokrojone w kostkę. Zalewasz całość bulionem. Gotujesz do miękkości, a w międzyczasie przygotowujesz rybę na patelni grillowej. Potem dodajesz ją do zupy i doprawiasz wywar do smaku. Na sam koniec wlewasz jogurt naturalny i miksujesz całość na gładki krem.
5. Zupa z pomidorów
Krem z pomidorów to klasyka, gdy chodzi o zupy na odchudzanie. Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci:
- 2 dojrzałe pomidory bez skórki
- mała marchewka
- niewielki kawałek pietruszki
- plaster selera
- kawałek pora
- do smaku – pieprz i sól.
Warzywa gotujesz w wodzie – 0,5 litra. Miękkie miksujesz na zupę krem i doprawiasz do smaku. Na wierzchu może pojawić się natka pietruszki i łyżeczka jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu, poza tym podprażone nasiona, na przykład dyni.
6. Zupa z brokułów
Brokuły na diecie pojawiają się w różnej postaci. Zupa na bazie tego warzywa zawiera:
- 200 g brokułów świeżych bądź mrożonych
- małą marchewkę
- małą cebulę szalotkę
- łyżeczkę oliwy z oliwek
- 2 łyżki pestek dyni
- do smaku – pieprz i sól, poza tym szczypta imbiru.
Warzywa kroisz na mniejsze kawałki i gotujesz w wodzie do miękkości. W międzyczasie podsmażasz na oliwie z oliwek szalotkę. Wszystko łączysz i doprawiasz do smaku. Gotową zupę miksujesz na krem, a wierzch posypujesz pestkami dyni.
7. Zupa buraczkowa z fasolą
Zupa na odchudzanie z fasolą mocno syci, poza tym to źródło białka zwierzęcego. Do przygotowania wariantu buraczkowego potrzebujesz:
- 6 dużych buraków
- pęczek włoszczyzny
- 1 puszkę czerwonej odsączonej z zalewy fasoli
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- odrobinę świeżego koperku i natki pietruszki
- do smaku – pieprz i sól, poza tym zioła prowansalskie, czosnek, paprykę wędzoną oraz sok z cytryny.
Warzywa kroisz, zalewasz 2 litrami wody i gotujesz do miękkości wraz z mięsem. Doprawiasz do smaku oraz dodajesz na sam koniec jogurt naturalny koniecznie wariant odtłuszczony.
8. Śródziemnomorska zupa
Zupa na odchudzanie może być nieco egzotyczna. Do przygotowania typu śródziemnomorskiego potrzebne Ci będą następujące składniki:
- 5 pomidorów bez skórki
- 2 duże cukinie
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 cebule
- zioła – bazylia, oregano i tymianek
- do smaku – sól i pieprz.
Warzywa kroisz w kostkę, wszystko podsmażasz na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Wrzucasz całość do 2 litrów wody i gotujesz do miękkości. Doprawiasz do smaku.
9. Zupa cebulowa we francuskim stylu
Dietetyczne zupy odchudzające mogą mieć bardzo prosty skład. Do przygotowania dania we francuskim stylu będą potrzebne Ci następujące składniki:
- cebula – kilogram
- 3-4 duże pomidory bez skórki
- seler
- mała kapusta włoska
- wywar warzywny
- do smaku – sól i pieprz, do tego szczypta cukru brązowego.
Warzywa kroisz. Podsmażasz na oliwie cebulkę, dodajesz kapustę i pozostałe składniki. Zalewasz całość bulionem, gotujesz do miękkości. Doprawić do smaku. Możesz dodać odrobinę chrzanu wtedy całość będzie naprawdę ostra!
10. Zupa dyniowa
Sezon na dynię nie trwa zbyt długo, a szkoda, bo to warzywo jest idealne do dietetycznych zup. Do przygotowania takiej potrawy musisz mieć:
- kilogram miąższu z dyni
- 2 jabłka
- 2 cebule
- dwa jabłka
- odrobinę oliwy z oliwek
- bulion warzywny
- do smaku – sól i pieprz.
Warzywa kroisz na mniejsze kawałki, tak samo jak jabłka. Wszystko wrzucasz do garnuszka i podsmażasz na oliwie z oliwek. Zalewasz całość wywarem warzywnym i gotujesz do miękkości. Doprawiasz do smaku, następnie blendujesz. Całość serwujesz z jogurtem odtłuszczonym i z podprażonymi pestkami dyni.
Odchudzanie to nie tylko dieta – pamiętaj o treningu!
Dieta zupowa jest popularną opcją, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy dostęp do warzyw jest ogromny. Istnieje szereg wariantów tej kuracji. Najbardziej znana jest ta, gdzie przez cały tydzień jemy wyłącznie zupy bądź stanowią one bazę naszego jadłospisu i pojawiają się, na przykład 2 razy na dobę. Półpłynne posiłki są niskokaloryczne, więc to dieta o niskiej podaży kalorii. Warto do takiej kuracji dodać odpowiedni trening, dzięki temu redukcja tkanki tłuszczowej będzie jeszcze lepsza. Postaw na aktywność fizyczną, ale na niezbyt intensywną, bo zupy są niskoenergetyczne. Ruch jest ważny, bo podkręca metabolizm, pozwala nam wyrzeźbić sylwetkę i poprawia naszą kondycję. Pamiętaj, że odpowiedni trening oraz dieta to dwa niezbędne elementy, aby uzyskać wymarzoną figurę!
Autor bloga FitRepublic.pl. Wieloletni praktyk treningu siłowego oraz certyfikowany trener osobisty. Oprócz treningów siłowych uprawiam również biegi na średni dystans oraz jestem propagatorem zdrowej diety i stylu życia.